Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 23. 11:05

A Compaq továbbfejlesztette Tru64 UNIX operációs rendszerét

[Mmd] A Compaq Computer

[Mmd] A Compaq Computer Corporation a mai napon bemutatta Tru64 UNIX nagyvállalati operációs rendszerének továbbfejlesztett változatát, valamint arról is beszámolt, hogy mostantól az iparág első 1 GHz-es, 64-bites processzorával is szállítja felső kategóriás AlphaServer GS Series rendszereit. A vállalat ez utóbbi lépésével ismét megerősítette tíz éve töretlenül őrzött vezető pozícióját a 64-bites számítástechnika piacán.

A Tru64 UNIX új képességei a Compaq operációs rendszerének sokoldalúságát tovább növelve nagy teljesítményű terhelésszabályozást tesznek lehetővé, az online processzorcserének és -bővítésnek köszönhetően javítják a tranzakciós rendelkezésre állást, az ipari szabványos fürtözési összekapcsolások támogatása révén mérséklik a bevált fürtözési technológiák bevezetésének költségeit, és a piacon elsőként biztosítják a felhasználók számára azt, hogy egy rendszeren belül többféle CPU-sebesség szintet használjanak. Ez utóbbi jellemző befektetésvédelmi szempontból is előnyös, és - minthogy segítségével a Compaq ügyfelei egyre nagyobb teljesítményű processzorokkal egészíthetik ki meglévő rendszereiket - magát a bővítési folyamatot is egyszerűbbé és olcsóbbá teszi.

Amellett, hogy a Compaq AlphaServer GS Series rendszerei mostantól 1 GHz-es, 64-bites Alpha processzorral is működnek, a jövőben az alapszintű AlphaServer DS Series rendszerek is megvásárolhatók 833 MHz-es, 64-bites Alpha processzorral. Az AlphaServer GS Series rendszerek a Tru64 UNIX és/vagy az OpenVMS operációs környezetet támogatják. Az AlphaServer DS Series rendszerek ezen túlmenően a Linux környezettel is kompatibilisek. A GS Series rendszerekhez Linux fejlesztői eszközkészlet (ADK - Advanced Developers Kit) is kapható.

"Mai bejelentésükkel ismét megerősítettük vezető szerepünket az e-business, a távközlés, a műszaki számítástechnika, és az egyéb nagy adatfeldolgozási kapacitást igénylő felhasználói piacok szükségleteit kielégítő, nagy teljesítményű és magas szintű rendelkezésre állást garantáló megoldások szállítása terén" - nyilatkozta Rich Marcello, a Compaq High Performance Systems Division elnökhelyettese és vezérigazgatója.

"Ugyanakkor tovább gyorsítjuk növekedésünk ütemét a nagyvállalati UNIX piacon, ahol bevételeink az elmúlt nyolc negyedév során folyamatosan emelkedtek" - fűzte hozzá Marcello.

A 9i RAC adatbázis-kezelő alkalmazás fejlesztése terén az Oracle-lel kiépített partnerkapcsolatára támaszkodva a Compaq új, kedvező árú, hitelesített, Tru64 UNIX-alapú AlphaServer konfigurációkat állított össze.

    A Tru64 UNIX új jellemzői
  • A rendszergazdák az eddiginél rugalmasabban és magasabb teljesítményszinten végezhetik a munkaterhelés menedzselését, az Aurema ARMTech technológiája segítségével pedig dinamikusan oszthatják el környezetük erőforrásait. A Compaq Tru64 UNIX erőforrás-kezelő szoftverének köszönhetően még kiszámíthatatlan munkaterhelés és folyamatosan változó erőforrás-állomány mellett is biztosítani tudják a vállalt szolgáltatási szintet mind a vállalaton belüli, mind pedig a külső kliensek felé.
  • Az AlphaServer GS Series rendszereken és az egyes rendszer-partíciókon belül is különféle CPU-sebességszintek alkalmazhatók. A szerverszállítók közül a Compaq biztosítja elsőként a rendszergazdák számára az optimális ár-teljesítmény döntésekhez és a befektetések értékállóságához szükséges hosszú távú rugalmasságot. Ez a jellemző az OpenVMS operációs rendszert futtató AlphaServer rendszereknél is igénybe vehető.
  • Az AlphaServer GS Series rendszereknél lehetséges online processzorcsere és -bővítés az alkalmazás-működés és az adatfeldolgozási műveletek félbeszakítása nélkül is lebonyolítható.
  • Az ipari szabványos LAN-alapú fürtözési összekapcsolás támogatása. E megoldás révén mérséklődik a fürtözött Tru64 UNIX rendszerek bevezetésének költsége, és nagy mértékben bővül a kiváló menedzselési és rendelkezésre állási jellemzőket biztosító Tru64 UNIX fürtökhöz csatlakoztatható kliensek számra.
  • Kibővített internetes képességek: Internet Express V5.6 (korábbi nevén Open Source Internet Solutions - OSIS) - alapvető infrastrukturális megoldásokat biztosító, nyitott forráskódú és kereskedelmi forgalomban kapható szoftverek. A Tru64 UNIX-ba integrált iPlanet Directory Server révén a címtár-szolgáltatás akár 200 000 felhasználóra is kiterjeszthető.
Az 1 GHz-es Alpha processzor mostantól valamennyi AlphaServer GS Series modellhez - a nyolcprocesszoros GS80-hoz, a 16-processzoros GS160-hoz és a piac legnagyobb teljesítményű rendszerének számító, 32-processzoros GS320-hoz egyaránt - megrendelhető.

"Mai bejelentésünk, mely szerint mostantól az iparág első 1 GHz-es, 64-bites processzorával is szállítjuk AlphaServer rendszereinket, újra megerősíti tíz éve töretlenül őrzött vezető pozíciónkat a 64-bites számítástechnika piacán" - jelentette ki Marcello. "Jövőre, amikor bevezetjük a következő generációs EV7 Alpha processzorokkal futó új AlphaServer rendszercsaládunkat, majd a távolabbi jövőben, amikor az Alpha mikroprocesszor- és fordítóprogram-technológiákkal is kiegészítjük az Intel Itanium processzorcsaládjának jellemzőkészletét, tovább szilárdítjuk majd első helyünket."

Az új Alpha processzor teljesítményének szemléltetésére Tru64 UNIX operációs rendszert és az Oracle új 9i adatbázisát futtató AlphaServer GS 320 rendszert használták. Ez a konfiguráció világrekordot állított fel az ipari szabványos TPC-C benchmark szerint. A 22 terabájtos StorageWorks alrendszerrel támogatott AlphaServer rendszer percenként 230 533 műveletet hajtott végre, 44,62 dolláros egy műveletre eső költségszint mellett.

A Compaq és az Oracle közös műszaki programjára támaszkodva kialakított, kedvező árú, új konfiguráció Oracle9i RAC alkalmazást futtató AlphaServer ES40 Tru64 UNIX fürtözési megoldást tartalmaz. Az Oracle és a Compaq mérnökei által egyaránt tesztelt és értékelt, hitelesített konfiguráció 42 százalékkal olcsóbb az előző, ES40-es hitelesített konfigurációnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról