Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 1. 10:59

Új Sun szerverek régi processzorral

A Sun Microsystems felfrissíti alsó kategóriás, UltraSPARC-alapú szervereit, az új változatok azonban továbbra is régi processzorokat tartalmaznak. A vállalat eredeti tervei szerint a gépekben az UltraSPARC IIIi+ lapkáknak kellene hamarosan bemutatkoznia, ehelyett a gépekben továbbra is az UltraSPARC IIIi lesz megtalálható. Ezt a chipek még 2003-ban mutatta be a Sun.

[HWSW] A Sun Microsystems felfrissíti alsó kategóriás, UltraSPARC-alapú szervereit, az új változatok azonban továbbra is régi processzorokat tartalmaznak. A vállalat eredeti tervei szerint a gépekben az UltraSPARC IIIi+ lapkáknak kellene hamarosan bemutatkoznia, ehelyett a gépekben továbbra is az UltraSPARC IIIi lesz megtalálható. Ezt a chipek még 2003-ban mutatta be a Sun.

A Serrano kódnevű UltraSPARC IIIi+ már 90 nanométeres csíkszélességgel készül, ami lehetővé teszi az órajel emelését, valamint a másodszint gyorsítótár méretének megnövelését 1 megabájtról 4 megabájtra. A Serrano terveit gyártástechnológiai okok miatt azonban végül törölni kellett -- erősítette meg John Fowler, a Sun szerverekért felelős vezetője tegnap. Fowler állítása szerint a Serrano-projektet még az előző, júniusban véget ért pénzügyi évben leállították annak érdekében, hogy az UltraSPARC IV+ és az UltraSPARC T1 utóda, a Niagara 2 fejlesztése felgyorsulhasson.

A nagy teljesítményre optimalizált UltraSPARC IV+ chipnek a hetekben jelent meg az eddigi leggyorsabb, 1,8 GHz-es változata, amelyet az idei évé végén vagy a jövő év elején követhet egy 2,1 GHz-es kivitel. A Niagara 2 fejlesztése is kiválóan halad, a cég laborjaiban már Solarist futtatnak az első működő példányok. Ezt a mérföldkövet egy negyedévvel a tervezett előtt érte el a Sun. Lapunk értesülései szerint a Niagara 2-re épülő szerverek akár a jövő év közepén megjelenhetnek, némi vigaszt nyújtva azoknak a Sun-ügyfeleknek, akik az UltraSPARC IIIi+ processzoros belépő szintű gépekre várnak.

Az új Sun Fure V215, V245 és V445 tehát továbbra is régi chipekre épül majd. A V215 és V245 egyaránt kétprocesszoros szerverek, előbbi 1U, utóbbi 2U kivitelű, a Sun Fire V445-ben négy processzor teljesít szolgálatot, a készülék 4U méretű. A jelenlegi információk szerint a gépek csupán abban térnek el elődeiktől (V210, V240, V440), hogy támogatják a PCI Express felületű perifériákat, valamint a Sun új termékvonalának megfelelő házakba költöztetik őket.

Amint az ismert, az AMD augusztus közepén mutatta be az Opteron új generációját, híreink szerint hamarosan a Sun kínálatában is megjelenik a Sun Fire X2100, X4100 és X4200 szerverek frissített változata, amelyek már Socket F kivitelű, DDR2 memóriát támogató Opteron processzorra és PCI Express architektúrára épülnek. Emellett még az idén érkezik egy Sun Fire X2200 nevű rendszer, amely az X2100-hoz hasonlóan 1 rack unit méretű, azonban nem egy, hanem két processzort, összesen tehát négy magot tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról