Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 13. 11:52

Már Magyarországon is van "linuxos" oktatási intézmény

New York állam északi részén, a mintegy 35 ezer lakosú Rome

[HWSW] New York állam északi részén, a mintegy 35 ezer lakosú Rome város iskolai körzetében Novell Linux munkaállomásokat vezetnek be egy kísérleti program keretében -- adta hírül tegnap a Novell. Kiderült, már Magyarországon is van olyan oktatási intézmény, ahol elsősorban Linuxot használnak.

A New York-i Rome-ban a kísérleti program részeként az iskola minden diákja Novell Linuxot futtató hordozható számítógépet kap, de a végső cél, hogy minden iskolapadban legyen egy internetkapcsolattal rendelkező PC. "A tudomány rohamos fejlődésével a hagyományos tankönyvek nehezen tudnak lépést tartani, ezért az információk elektronikus elérhetőségének biztosításában látjuk a jövőt" -- mondta Tom Gallagher, Rome város iskolai körzetének vezetője. A vezetők reményei szerint a kísérleti programot hamarosan egy teljes telepítés követi a régió iskoláiban, amelyekbe összesen mintegy 80 ezer diák jár.

Magyar példa is van

Szerencsére nem kell New Yorkig mennünk, ha Linuxot használó oktatási intézményt keresünk, Magyarországon például a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium kísérleti jelleggel már tavaly is használt Novell Linux Desktopot, idén pedig a SUSE Linux Enterprise Desktop tesztelése után annak teljes körű bevezetése mellett döntött. "Mivel nem konkrétan Wordöt, hanem szövegszerkesztést tanítunk, az OpenOffice Novell változata is kiválóan alkalmas arra, hogy ezt a készséget diákjaink elsajátítsák" -- mondta el lapunknak Turi Sándor, az intézmény igazgatója.

Az Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium 26 osztályban közel 700 diákot oktat. "A kilencedikeseket már linuxos gépeken tanítjuk, de a végzős tizenkettedikesek számára is biztosítunk lehetőséget arra, hogy a linuxos rendszerrel megismerkedjenek" -- tette hozzá Turi. "Hiszünk abban, hogy a nyílt forráskódú megoldások jelenthetik a jövő technológiáját. Néhány gépen meghagyjuk a korábbi operációs rendszereket olyan programok futtatására, amelyekből még nem készült linuxos változat (pl. AutoCad), de alapvetően arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben kihasználjuk a linuxos megoldások előnyeit: a stabilitást és a megbízhatóságot."

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 01:36

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.