Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 28. 15:59

Adatmentésben erősít a Microsoft

A New York-i Storage Decisions konferencián tegnap a Microsoft bemutatta a System Center Data Protection Manager 2006 (DPM) második verziójának nyilvános bétáját, amely ingyen elérhető a vállalat weboldalán .

[HWSW] A New York-i Storage Decisions konferencián tegnap a Microsoft bemutatta a System Center Data Protection Manager 2006 (DPM) második verziójának nyilvános bétáját, amely ingyen elérhető a vállalat weboldalán.

A Data Protection Manager 2 az adatok mentését és visszaállítását egyetlen folyamatos védelmi szolgáltatásként nyújtja a felhasználók számára. Az adatok mentésére és visszaállítására szolgáló eszköz a tavaly októberben piacra dobott Data Protection Manager 2006 képességeinek továbbfejlesztésével jött létre, a legfontosabb újdonság, hogy a szoftver már nem csak fájlszervereket, hanem alkalmazásokat (Exchange, SQL, SharePoint) is képes biztosítani, emellett valós idejű adatreplikálást is kínál.

Jason Buffington, a Microsoft adattárolási termékekért felelős marketing-menedzsere elmondta, a DMP 2 akár 15 percenként is képes snapshotokat, azaz pillanatképeket készíteni, a szerverekre telepített ügynökök (agentek) segítségével pedig valós időben figyelemmel követi az adatok változását. A korábbi változat csak merevlemezes tárolókat kezelt, az új verzió már a szalagos egységekkel is elboldogul. "A merevlemezes tárolók és szalagos meghajtók integrációja zökkenőmentes, így az elveszett adatok pár egérkattintással visszaállíthatók" -- mutatott rá Buffington.

A DPM 2 legfontosabb újdonsága az alkalmazás-szintű adatmentés és visszaállítás. Ennek lebonyolításához korábban szükséges volt az adott alkalmazás által használt állományok, valamint magának a futtatható programnak kiszűrése, illetve az adatok és bináris fájlok mentéséhez és visszaállításához szükséges lépések rögzítése. A Microsoft új mentési megoldásában az adminisztrátorok egy grafikus kezelőfelületen rendkívül egyszerűen állíthatják be a menteni kívánt adatokat, olyan kulcsszavak megadásával, mint például "a Microsoft Exchange Server postafiókjai" vagy "a Windows megosztott fájljai".

A szoftver második bétája 2007 tavaszán, a végleges verzió pedig 2007 nyarán várható, az árazást egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Microsoft. A Data Protection Manager 2006-hoz is elkészült az első szervizcsomag (SP1), ami már letölthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról