:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 7. 09:15

Szuperszámítógép épül a PlayStation 3 processzorából

Az IBM összesen 32 ezer processzorból álló szuperszámítógépet épít a Los Alamos National Laboratory részére. A 100 millió dolláros büdzséből készülő, Roadrunner névre keresztelt konfiguráció érdekessége, hogy AMD Opteron és a Cell processzorokat is tartalmaz majd, teljesítményét 1 petaflops (másodpercenként egymillió milliárd lebegőpontos művelet) körülire várják.

[HWSW] Az IBM összesen 32 ezer processzorból álló szuperszámítógépet épít a Los Alamos National Laboratory részére. A 100 millió dolláros büdzséből készülő, Roadrunner névre keresztelt konfiguráció érdekessége, hogy AMD Opteron és a Cell processzorokat is tartalmaz majd, teljesítményét 1 petaflops (másodpercenként egymillió milliárd lebegőpontos művelet) körülire várják.

A Cellt eredetileg a PlayStation 3 számára fejlesztette ki a Sony, az IBM és a Toshiba, az összesen 9 processzormagból álló lapka elképesztő nyers számítási teljesítménye miatt azonban a videojáték-rajongók mellett a tudományos világ érdeklődését is felkeltette. A Cell elméleti maximális számítási teljesítménye 180 gigaflops, miközben egy 2,4 GHz-es kétmagos Opteron chip 9,6, egy 3,2 gigahertzen üzemelő, szintén kétmagos Pentium Extreme Edition 12,8 gigaflopsra képes.

A Cell összesen kilenc processzormagból áll, köztük egy 64 bites IBM Power architektúrájú központi egységet (PPE), amelyhez összesen nyolc egyszerűbb társprocesszor (SPE) tartozik. A PPE két utasításszál párhuzamos végrehajtására képes és 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ez a mag gondoskodik az operációs rendszer futtatásáról és a nyolc társprocesszor vezérléséről. A társprocesszorok valójában igen egyszerű vektorprocesszorok darabonként nyolc végrehajtóegységgel és minimális méretű, 256 kilobájt memóriával.

A Roadrunnert kereskedelmi forgalomban is hozzáférhető alkatrészekből építik fel, többek között négy Opteron processzort tartalmazó System x3755 gépekből, valamint Cell processzoros blade szerverekből. A 16 ezer Opteronból és 16 ezer Cellből álló szuperszámítógép Red Hat Linux 4.3 operációs rendszert fog futtatni és nukleáris kutatások támogatására vetik majd be.

A Roadrunner lehet a világ első szuperszámítógépe, ami eléri vagy áttöri az 1 petaflopsos álomhatárt. Bár a Japán RIKEN tudományos intézetben nemrég üzembe helyezett MDGRAPE-3 rendszer készítői azt állítják, gépük teljesítménye eléri az 1 petaflopsot, azonban az egyedi processzorokra épülő gépen nem futtatható a szuperszámítógépes világban általánosan elfogadott Linpack benchmark, amivel összehasonlítható lenne a többi szuperszámítógéppel. A világ leggyorsabb számítógépeit rangsoroló, évente kétszer frissített Top500 lista szerint a jelenlegi csúcstartó az amerikai Lawrence Livermore National Laboratoryban üzemelő Blue Gene/L, amely 280 teraflops teljesítményre képes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.