Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 1. 11:26

Klasszikus könyvek az interneten

Könyvtári partnereivel együttműködve a Google tovább bővíti azon, szerzői jogi védelem alá már nem eső könyvek listáját, amelyeket elérhetővé tesz az internetezők számára. A felhasználók a Google Book Search segítségével rákereshetnek ezekre a könyvekre, mostantól pedig letölthetik és ki is nyomtathatják őket.

[HWSW] Könyvtári partnereivel együttműködve a Google tovább bővíti azon, szerzői jogi védelem alá már nem eső könyvek listáját, amelyeket elérhetővé tesz az internetezők számára. A felhasználók a Google Book Search segítségével rákereshetnek ezekre a könyvekre, mostantól pedig letölthetik és ki is nyomtathatják őket.

"Az adatbázisban jól ismert klasszikus művek, és a legkülönbözőbb témákkal foglalkozó szinte teljesen ismeretlen könyvek is megtalálhatók" -- mondta Sid Verba, a Harvard Egyetem Könyvtárának igazgatója. Az intézmény a Google Books Library projektjének partnere. "Mióta az emberek a könyvek teljes tartalmára rákereshetnek az interneten, olyan történelmi eseményekre, személyekre, helyekre vagy problémákra bukkanhatnak, amelyek korábban nem voltak hozzáférhetők. Ami valaha csupán óriási kutatókönyvtárak mélyén volt fellelhető, most egyszerűen megtalálható és elolvasható bárki által."

A teljes könyvek megtalálása érdekében a felhasználók kiválaszthatják a "Full view" opciót a Google Book Search-ön, majd pedig a "Download" gombra kattintással tölthetik le azokat PDF-formátumban a gépükre. A szerzői jogvédelem alá eső könyvek nem elérhetők ily módon sem, a kiadó hozzájárulása nélkül mindössze alapvető bibliográfiai információk és kisebb részleteik publikálhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról