:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 27. 14:28

Nyolcvanmagos processzort mutatott be az Intel

A San Franciscóban tegnap kezdődött Intel Developer Forum első napján Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója egy nyolcvan processzormagot tartalmazó lapkákat hordozó szilíciumostyát mutatott be a nyilvánosság előtt.

[HWSW] A San Franciscóban tegnap kezdődött Intel Developer Forum első napján Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója egy nyolcvan processzormagot tartalmazó lapkákat hordozó szilíciumostyát mutatott be a nyilvánosság előtt.

A fejlesztés nem áll le

Az Intel vezetőjének elmondása szerint a 80 darab egyszerű lebegőpontos egységet tartalmazó chipek 1 terabit/s belső sávszélesség mellett 1 teraFLOPS teljesítményre képesek, vagyis másodpercenként egybillió lebegőpontos műveletet hajtanak végre. Jelenleg ez még szuperszámítógép-kategóriás teljesítmény, a világ leggyorsabb rendszereit számba vevő Top500 listán utolsó helyen álló szuperszámítógép 2,026 teraFLOPS sebességű az iparág-szerte elfogadott Linpack benchmark szerint.

Otellini úgy véli, az Intel fejlesztései a félvezetőgyártás területén már az évtized végére lehetővé teszik ilyen, több tíz magot tartalmazó lapkák kereskedelmi bevezetését. A vállalat jelenleg a világon egyedül alkalmaz 65 nanométeres technológiát kereskedelmi termékek előállítására -- mondta az Intel vezetője. Otellini kitért rá, hogy az oregoni Hillsboróban található D1D chipgyárban 2007 második felében már a 45 nanométeres processzorok sorozatgyártását kezdik meg, 2008 végére pedig összesen három üzemben, 46 ezer négyzetméternyi tisztateremben folyhat a 45 nanométeres csíkszélességű lapkák tömegtermelése.

Az Intel korábbi tervei szerint nem csak gyártástechnológiáját újítja meg kétévente, hanem processzorainak mikroarchitektúráját is. Ennek értelmében az idén, azaz 2006-ban megjelent Core után 2008-ban érkezhet a Nehalem, 2010-ben pedig a Geisher, bár hogy ezek milyen újdonságokat vonultatnak fel, arról ezidáig nem esett szó. A Nehalem már 45 nanométeres, a Geisher pedig 32 nanométeres csíkszélességgel készül.

Otellini elmondása szerint a fejlesztéseknek köszönhetően gyártástechnológiai generációnként 300 százalékos javulást várnak energiahatékonyság területén, amely részint az újabbnál újabb tranzisztorok, valamint tervezési metódusok megjelenésének köszönhető. A vállalat továbbra is tartani kívánja magát a kétéves technológiai ciklusokhoz, így 2009-ben kezdené meg a 32 nanométeres, 2011-ben pedig a 22 nanométeres lapkák tömegtermelését. Az Intel várakozásai szerint egy 22 nanométeres chipen már gazdaságosan gyárthatók lesznek akár 32 milliárd tranzisztorból álló áramkörök is. Jelenleg az Intel legtöbb tranzisztorból álló chipje a kétmagos Itanium 2, amely 1,72 milliárd tranzisztorból áll, ebből 1,55 milliárd alkotja a 24 megabájtos harmadszintű cache-t.

Magok tucatjai egy chipen

A mai processzorok egyik legnagyobb problémája, hogy a kommunikációs sávszélesség korlátait elfedni hivatott cache, valamint lehető legtöbb, párhuzamosan végrehajtható utasítást futási időben "megkereső" logika helyigénye már régen túlnőtt a végrehajtóegységekén. Ezek az áramkörök foglalják el a lapka nagyobb részét és felelősek a fogyasztás és hőtermelés többségéért is. Ezáltal az ilyen magok energiahatékonysága szükségképpen alacsony. Az Intel Terascale kezdeményezés lényege, hogy rendkívül egyszerű (akár in-order) magok tucatjai kerüljenek egy chipre -- hasonlóan a Sony PlayStation 3-ban is megtalálható Cellhez.


80 darab 80 magos processzor egy waferen

A vállalat szerint ez jelenti a továbblépést nem csak számítási teljesítmény, hanem az energiahatékonyság területén is (az éppen nem használt magok egyszerűen kikapcsolhatók). Ez a megközelítés ugyanakkor olyan szoftvereket igényel, amelyek képesek profitálni a rendelkezésre álló erőforrásokból, magok tucatjaiból vagy akár százaiból is. Az ilyen processzorok azonban új lehetőséget nyitnak az alkalmazások előtt is, eddig sosem látott bonyolultságú algoritmusok futtatását lehetővé téve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.