Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 5. 11:12

Itt az ingyenes FreeDOS 1.0 öreg számítógépeknek és a könyvelőnknek

[Clubic.com] Aki nem emlékszik az autoexec.bat és config.sys állományokra, vélhetően azt is megkérdezi: mi az a DOS egyáltalán? Sokak számára azonban még ma is az egyik leggyakrabban használt operációs rendszerről beszélhetünk, hiszen számtalan alkalmazás van még ma is, melyet DOS alatt futtatnak.

[Clubic.com] Aki nem emlékszik az autoexec.bat és config.sys állományokra, vélhetően azt is megkérdezi: mi az a DOS egyáltalán? Sokak számára azonban még ma is az egyik leggyakrabban használt operációs rendszerről beszélhetünk, hiszen számtalan alkalmazás van még ma is, melyet DOS alatt futtatnak.

Könyvelőirodáknak

A DOS-t ma már elsősorban kereskedelmi célokra használják, az otthonokban már nem nagyon találkozhatunk vele: például pénztárgépeken és más célprogramot futtató számítógépeken még mindig sok helyen üzemeltetnek gépeket ezzel az operációs rendszerrel. Az üzleti életben is még mindig nagy szerepe van, hiszen számtalan könyvelőiroda dolgozik még DOS-os alkalmazásokkal, számlázási, készletnyilvántartási, és egyéb szoftverekkel.

Az ingyenes FreeDOS most megjelent, 1.0-ás változata éppen ezeknek a vállalatoknak jöhet jól. Egy-egy gép lecserélésekor, vagy újabb gép beszerzésekor ma már szinte lehetetlen legális MS-DOS-t beszerezni, és persze minek fizetni azért, amihez ingyen is hozzá lehet jutni. A FreeDOS nem csak fő operációs rendszerként telepítve használható, hanem elfut például a szintén ingyenesen letölthető Virtual PC 2004-gyel létrehozott virtuális gépeiben is.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van önálló DOS-ra, miközben a Windows operációs rendszerek is képesek DOS-szal kompatibilis környezetet biztosítani a DOS-os alkalmazások futtatására. Ez részben igaz is, azonban Windows alatt közel sem lehet ugyanolyan feltételeket biztosítani, mint egy önállóan futó DOS alatt. Az autoexec.bat és a config.sys állományok, illetve az egyes alkalmazások kihegyezett memóriaéhsége éppen itt lépnek be a képletbe.

FreeDOS

Oldtimer játékokhoz is

A FreeDOS jól jöhet régi játékok futtatásához is, melyek közül több szintén nem indul el a Windowsok alatt, kompatibilitási módokkal trükközve sem. Az ingyenes FreeDOS ráadásul egy sor olyan eszközmeghajtót is tartalmaz, melyek olyan rendszereszközökhöz -- például USB-portok -- nyújtanak támogatást, melyek az MS-DOS legutóbbi verziójának megjelenésekor még maximum a tervezőasztalon szerepelhettek. A csomagban megtalálható a fejlettebb tömörítőeszközök DOS-os példányai is, például a 7Zip, az INFO-ZIP alkalmazások is.

A FreeDOS-t eredetileg PD-DOS néven kezdték fejleszteni még 1994-ben, akkor, amikor a Microsoft bejelentette, hogy hamarosan felhagy az MS-DOS terméktámogatásával. A 10 éve nem támogatott operációs rendszert azonban még ma is rengeteg helyen használják. A szoftvercsomag később Free-DOS néven lett elérhető, majd a kötőjelet 1998-ban elhagyva FreeDOS-ra keresztelték. A DOS-t elsősorban alacsony erőforrásigénye miatt használják még ma is számtalan területen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról