Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 25. 12:15

Itanium-alapú tömegszervereket mutat be az Intel

[CNET News.com/HWSW] A kétmagos, Montecito kódnéven ismert Itanium-lapka hivatalos rajtjakor arról beszélt az Intel, hogy saját Itanium-szerverplatform piacra dobását is tervezi a közeljövőben. A negyedik negyedévben érkező gépek lehetőséget kínálnak majd a kisebb szerverszállítók számára is, hogy szert tegyenek versenyképes Itanium-alapú termékkínálatra.

[CNET News.com/HWSW] A kétmagos, Montecito kódnéven ismert Itanium-lapka hivatalos rajtjakor arról beszélt az Intel, hogy saját Itanium-szerverplatform piacra dobását is tervezi a közeljövőben. A negyedik negyedévben érkező gépek lehetőséget kínálnak majd a kisebb szerverszállítók számára is, hogy szert tegyenek versenyképes Itanium-alapú termékkínálatra.

Tömeggépek olcsón

A CNET News értesülései szerint két modell megjelenése várható, egy két- és egy négyutas, rackbe szerelhető kiszolgáló, melyek 2 valamint 4 egység magasak (1 egység 1,75 hüvelyk, azaz 4,445 centiméter). Az SR9000WG2U és SR9000MK4U gépek a japán Hitachi lapkakészletére épülnek, mely már egy ideje nyilvánosan hozzáférhetővé tette saját Itanium-chipkészletét. Bár a gépek specifikációról keveset tudni egyelőre, a chipkészlet valószínűleg támogatja a 667 megahertzes adatbuszt is, a DDR2 memóriát, valamint a PCI-X bővítőhelyeket, mivel ezek a képességek megtalálhatóak a vállalat BladeSymphony gépeiben is.

Más gyártók vagy az Intel mára teljesen elavult Itanium-chipkészletét alkalmazzák, vagy saját fejlesztéseket folytatnak. Egy versenyképes szerver-lapkakészlet fejlesztése azonban komoly emberi és pénzügyi erőforrásokat igényel, amivel a legtöbb szerverszállító vagy nem is rendelkezik, vagy gazdaságtalan lenne ekkora befektetéseket eszközölnie. A viszonylag olcsó gépek lehetővé teszik ezen szereplők számára is, hogy versenyképesebb Itanium-alapú kínálattal jelenjenek meg a piacon. Az alap Itanium-gépek első vevője a francia székhelyű Gruppe Bull, mely eddig is jelen volt már az Itanium-gépek piacán.

Intel Itanium SR9000WG2u szerver
Intel Itanium SR9000WG2U szerver

Az Intel egyúttal azt is közölte, hogy a belátható jövőben nem tervez saját chipkészletet fejleszteni az Itaniumhoz. A vállalat már korábban, évekkel ezelőtt leállította saját Itanium-lapkakészletének fejlesztéseit, amire magyarázat lehet, hogy a piac magasabb igényeket támasztó szegmenseiben, ahol az architektúra szerepel, a szerverszállítók egyedi megoldásokat igyekeznek kifejleszteni, amivel versenyelőnyre tehetnek szert.

Terjed

Úgy tűnik, az Intel elérkezettnek látja az időt, hogy az Itanium megvesse a lábát a piac alsóbb részein is. Hogy ehhez miért a Hitachitól vásárol chipkészletet, az egy újabb megválaszolatlan kérdés. Egyes vélemények szerint az Intel nem rendelkezik megfelelő emberi erőforrásokkal a felsőkategóriás szerver-chipkészletek fejlesztéseihez.

Hogy az olcsó gépekkel jelentősen bővülni fog-e az Itanium-szállítók köre, egyelőre a jövő zenéje. A legnagyobb sikernek az bizonyulna, ha a Dell, mint a szerverpiac egyik vezetője, ismét felvenné kínálatába az Itaniumot és meg is tartaná azt hosszabb távon is. Ennél valószínűbbnek tűnik, hogy a jelenlegi szereplők fogják jelenlegi Itanium-portfóliójukat lefelé bővíteni, nagyobb mozgástérhez jutva ajánlataik kialakításában, árban versenyképesebbé válva.

A "nagygépes" RISC és CISC gépekkel szemben pozícionált Itanium indulását követően öt évvel az x86-oson kívüli szerverpiac 11,7 százalékát szerezte meg az idei második negyedév során, állítja az IDC. A platform magas ütemű növekedése az idei első félév során erősen lelassult, mivel az Intel kétmagos Montecito lapkája több mint fél évet csúszott, ugyanakkor éves szinten még így is több mint 30 százalékos ugrást mutatott, toronymagasan felülmúlva a többi architektúrát.

Intel Itanium SR9000WG2u szerver
Intel Itanium SR9000MK4U szerver

Az IDC adatai azt is mutatják, hogy az Itanium-alapú gépek forgalma globálisan közelíti a 14 és 16 éves SPARC és Power-architektúrák forgalmának felét, Japánban pedig már meg is haladta azokat, aminek oka, hogy a helyi piacot uraló japán szállítók (NEC, Hitachi, Fujitsu) az Itanium mögé álltak. Ezenkívül az Itanium relatíve a fejlődő piacokon sikeres, ahol nem találhatóak tömegével akár már évtizedekkel korábban telepített RISC és CISC-alapú rendszerek, hiszen ezeknek a vevőknek egy nagy része az IBM és a Sun Microsystems ügyfelei, de az Itaniumot támogató vállalatok esetében is még jelentős részük halogatja az átállást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról