Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 12. 12:30

Már Windows Mobile-t futtató készülékeket is véd a McAfee

A McAfee tegnap kiadta Windows Mobile operációs rendszert futtató eszközöket védő termékeit, amelyek a vállalat szerint nélkülözhetetlenek lehetnek a Windows-alapú okostelefonokat vagy tenyérgépeket üzemeltető vállalatok számára.

[HWSW] A McAfee tegnap kiadta Windows Mobile operációs rendszert futtató eszközöket védő termékeit, amelyek a vállalat szerint nélkülözhetetlenek lehetnek a Windows-alapú okostelefonokat vagy tenyérgépeket üzemeltető vállalatok számára.

"Még sose volt ekkora szükség mobil vírusvédelemre" -- véli Victor Kuzneycov, a McAfee mobil technológiákért felelős vezetője. "Ahogy a vállalatok mobil eszközökkel szerelik fel dolgozóikat, kritikus fontosságúvá válik ezek biztonsága. Mostantól a Windows Mobile 5.0 felhasználói megnyugodhatnak." A McAfee VirusScan Mobile és VirusScan Mobile Enterprise Edition nem csak a vírusok, férgek, trójai programok ellen véd, hanem az olyan internetes támadások ellen is, mint az adathalászat (phishing).

Bár egyelőre nem sok vadon élő mobil vírus létezik, a McAfee biztos benne, hogy a mobil eszközök lesznek a kártevők és crackerek következő célpontjai, és különösen veszélyeztetettek lesznek azok a készülékek, amelyek képesek az internetre csatlakozni, azon keresztül pedig e-maileket letölteni, akár bizalmas vállalati adatokkal, amelyek az adattolvajok célpontjai lehetnek. A Symantec júniusban nyilvánosságra hozott felmérése szerint három okostelefon-felhasználóból kettő tárol bizalmas üzleti vagy ügyfél-adatot a telefonján, illetve 61 százalékuk küld vagy fogad bizalmas üzleti adatokat tartalmazó leveleket.

Biztonsági szakértők szerint ugyanakkor az okostelefonok és PDA-k (a PC-kkel összehasonlítva) alacsony száma, a gyártók és a használt szoftverplatformok sokszínűsége miatt egyelőre nem valószínű, hogy ezek a készülékek rövid időn belül a vírusok, kártevők szerzőinek célpontjaivá válnának. Hosszú távon ez persze változhat, mint ahogy 1995-ben is csupán 100 új PC-s vírus készült, manapság pedig naponta bővül ugyanennyivel az ismert kártevők száma.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról