Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 5. 13:21

Linuxos adattárházat épített a National Australia Bank

Linuxos adattárházat telepített a National Australia Bank (NAB), amelynek segítségével jelentős teljesítmény-növekedést és költségmegtakarítást ért el -- hangzott el egy, a Red Hat Linux által Sydneyben tartott rendezvényen. Simon Spencer, a NAB architektúra-stratégiai igazgatója előadásában elmondta, a pénzügyi szolgáltatások terén is egyre nagyobb szerepe van a költséghatékonyságnak, ezért a bank rá van kényszerítve arra, hogy a lehető leginnovatívabb megoldásokat használja az informatikai rendszerében.

HIRDETÉS

[HWSW] Linuxos adattárházat telepített a National Australia Bank (NAB), amelynek segítségével jelentős teljesítmény-növekedést és költségmegtakarítást ért el -- hangzott el egy, a Red Hat Linux által Sydneyben tartott rendezvényen. Simon Spencer, a NAB architektúra-stratégiai igazgatója előadásában elmondta, a pénzügyi szolgáltatások terén is egyre nagyobb szerepe van a költséghatékonyságnak, ezért a bank rá van kényszerítve arra, hogy a lehető leginnovatívabb megoldásokat használja az informatikai rendszerében.

A NAB ezért külön részleget hozott létre a linuxos megoldások vizsgálatára, ahol számos központi alkalmazását portolták Linuxon futó Oracle 10g adatbázisra. A sikeres próbaüzemek után a bank éles üzemben is elkezdte használni a Linuxon futó adatbázist, amely már több mint egy éve működik, eddig hibátlanul. Spencer szerint a világ egyik legnagyobb linuxos adatbázisa az övék, a mérete meghaladja a 11 terabájtot, a naponta elvégzett tranzakciók pedig mintegy 30 gigabájtnyi adatot termelnek. A megoldást többek között pénzügyi jelentések, a hatóságok számára készített riportok (pl. Basel II megfelelőség), valamint kockázatkezelés céljából használják.

A NAB korábban egy Sun Fire E10K szervert üzmeltetett Solaris operációs rendszerrel, ezt most 10 darab négyprocesszoros, Itanium-alapú kiszolgálóval váltotta fel, amely révén jelentős költségmegtakarítást ért el --- magyarázta Spencer. A fürtözött rendszer bevetése nagyobb szabadságot engedélyez hardverek a beszerzésekor, valamint a teljesítménye is látványosan nagyobb, mint az elődjéé.

A bankok, biztosítók és más pénzintézerek rendszerint igen konzervatívak és kockázatkerülők, Spencer szerint a legnagyobb kockázatot az hordozta volna, ha a NAB nem tesz semmit. A Linux most már bizonyított a bank szerverein, a következő lépésként asztali gépeinek egy részén is le kívánja cserélni az operációs rendszert. A nyílt forrású adatbázisokkal kapcsolatban Spencer elmondta, nyitottak minden lehetőségre, de egyelőre nem látszik olyan indok ami miatt érdemes lenne egy ilyenre átváltani.

A National Australia Bank közel 1400 fiókjában és központjaiban mintegy 40 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ügyfeleinek száma megközelíti a 8 milliót. A vállalat a tavalyi évet 4,7 milliárd dollár nyereséggel zárta.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 13:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.