Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 28. 14:53

Novemberben rajtolhatnak az AMD 65 nanométeres Athlonjai

[DigiTimes] A tajvani DigiTimes elektronikai ipari lap által leközölt információk szerint az AMD a 65 nanométeres Athlon 64 X2 chipjeit egyszerűen befésüli a jelenlegi, még 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készült termékkínálatába: az új modellek 100 megahertz-cel eltolt órajeleken érkeznek, valamint modellszámozásuk is a jelenlegi rendszer hézagait tölti ki.

HIRDETÉS

[DigiTimes] A tajvani DigiTimes elektronikai ipari lap által leközölt információk szerint az AMD a 65 nanométeres Athlon 64 X2 chipjeit egyszerűen "befésüli" a jelenlegi, még 90 nanométeres csíkszélességű eljárással készült termékkínálatába: az új modellek 100 megahertz-cel eltolt órajeleken érkeznek, valamint modellszámozásuk is a jelenlegi rendszer hézagait tölti ki.

A DigiTimes tajvani alaplapgyártókra (akik a világtermelés több mint 90 százalékát adják) hivatkozva írja, hogy 65 nanométeres Athlon 64 X2 processzorok, melyeket Brisbane kódnéven ismerünk, nem a szokásos órajel-lépcsőkben kerülnek piacra, nem 100 megahertz-cel eltolva, így például 2 gigahertz helyett 2,1 gigahertzen, és így tovább. A modellszámozás szintén követi ezt, így a 3800+ és 4200+ jelölésű, 2 és 2,2 gigahertzes mai Athlon közé a 4000+ kerül.

A 65 wattos elektronikai kerettel érkező Brisbane-alapú modellek 2,1, 2,3, 2,5 gigahertzes órajeleken jelennek meg. A kétszer 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat alkalmazó chipek valószínűleg nem hordoznak magukban említésre méltó mikroarchitekturális újítást, tehát lényegében a jelenleg is kapható Athlonok miniatürizált változatai, melyeket elektronikailag terveztek át.

A 65 wattos vonal mellett a termékterven egy magasabb kerettel rendelkező, 76 wattos is szerepel, melynek órajelek 2,6 gigahertz, és az 5000+ jelölést kapta. Ez valószínűleg a hasonló néven jelenleg is kapható, 90 nanométeres változat leváltására készült. Az alaplapgyártókra hivatkozva a DigiTimes azt írja, hogy az új chipek novemberben rajtolnak el, valamint megjelennek a 3 gigahertzes kétmagos K8 chipek is, kétszer 1 MB L2 cache-sel szerelve.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 08:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.