Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 28. 11:28

Gyorsabbak lesznek és kevesebbet fogyasztanak a következő generációs Centrino noteszek

Az Intel Developer Forum tegnapi napján a világ legnagyobb félvezetőgyártója hivatalosan is fellebbentette a fátylat a jövő tavaszra ígért következő generációs Centrino platformról, amely a Santa Rosa kódnevet kapta. A Santa Rosa továbbra is a Core 2 Duo processzorra épül, azonban platform-szinten számos újdonságot hoz a nagyobb teljesítmény, az alacsonyabb fogyasztás, valamint a könnyebb vezeték nélküli használat érdekében.

[HWSW] Az Intel Developer Forum tegnapi napján a világ legnagyobb félvezetőgyártója hivatalosan is fellebbentette a fátylat a jövő tavaszra ígért következő generációs Centrino platformról, amely a Santa Rosa kódnevet kapta. A Santa Rosa továbbra is a Core 2 Duo processzorra épül, azonban platform-szinten számos újdonságot hoz a nagyobb teljesítmény, az alacsonyabb fogyasztás, valamint a könnyebb vezeték nélküli használat érdekében.

Gyorsabb és kevesebbet fogyaszt

A Santa Rosa alapja a Crestline kódnevű chipkészlet, amelyet végül 965GM-nek kereszteltek el. Ez a chipset már támogatja a 800 MHz-es front side buszt, azonban hogy a fogyasztás és a hőtermelés ne szökjön az egekbe, az órajel a terheléstől függően automatikusan lecsökken. A chipkészletbe integrált grafikus vezérlő, a GMA X3000 egy teljesen új fejlesztésű, kifejezetten energiatakarékos megoldás. A GMA X3000 többek között az alkalmazástól függően képes progresszív vagy váltottsoros megjelenítési módra, ettől a funkciótól 0,4 wattos megtakarítást vár a cég, amely első látásra nem tűnik soknak, egy 10-12 hüvelykes kijelzővel rendelkező szubnotesz esetében adott esetben akár fél órával is képes meghosszabbítani az akkumulátoros üzemidőt.

A fogyasztást csökkenti, egyben a teljesítményt is növeli a Robson kódnevű technológia, amely az alaplapra integrált flash memóriát takar. A sűrűn használt adatokat a noteszgép a merevlemez helyett a flash memóriában tárolja: ez nem csak a teljesítményt növeli, hanem a lemezmeghajtó tehermentesítése révén a fogyasztás csökkenéséhez, kisebb zajhoz és hőtermeléshez is vezet. Az Intel szerint a Robson is mintegy 0,4 wattal csökkenti a rendszer teljes fogyasztását, ami újabb tíz percekkel növelheti az akkumulátoros üzemidőt. A viszonylag drága Robson nem lesz a Centrino platform kötelező tartozéka, az Intel a gyártókra bízza, beépítik-e gépeikbe.

Jön a HSDPA-kompatibilitás

A Santa Rosában debütál az Intel következő generációs, Kedron kódnevű vezeték nélküli hálózati vezérlője is, amely már kompatibilis a 802.11n szabvány(tervezettel). Az Intel is rájött, hogy a vevők igénylik a 3G mobilhálózatokhoz való csatlakozást, ezért az új Centrino platformnak opcionális tartozéka lesz az Intel és a Nokia által közösen fejlesztett 3G HSDPA modul, amely segítségével elméletileg megabites nagyságrendű vezeték nélküli adatátvitel is elérhető olyan területeken, ahol van 3G-lefedettség.

A Santa Rosán alapuló noteszgépek az Intel Active Management technológia új, 2.5-ös változatával már távolról is menedzselhetők lesznek akár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is. Az IAMT lehetővé teszi a vállalati rendszergazdáknak, hogy a PC-ken a távolból is elvégezzenek bizonyos karbantartási feladatokat, még akkor is, ha az operációs rendszer valamilyen hiba miatt egyáltalán nem indul el. Az IAMT jelenleg csak vezetékes hálózaton keresztül működik, hamarosan azonban már a vezeték nélkül csatlakozó eszközöket is képes lesz kezelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról