:

Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 19. 14:19

A Toshiba is visszahív 340 ezer noteszgép-akkumulátort

[News.com] Némi szünetet követően tovább gyűrűzik a Sony akkumulátorokkal kapcsolatos visszahívások köre: a Dell és az Apple bejelentését követően most a Toshiba közölte, hogy 340 ezer darab, a Sony gyártósorairól származó noteszgép-akkumulátort hív vissza. Ezeket az akkumulátorokat a vállalat Dynabook és Dynabook Satellite noteszgépeiben használták.

[News.com] Némi szünetet követően tovább gyűrűzik a Sony akkumulátorokkal kapcsolatos visszahívások köre: a Dell és az Apple bejelentését követően most a Toshiba közölte, hogy 340 ezer darab, a Sony gyártósorairól származó noteszgép-akkumulátort hív vissza. Ezeket az akkumulátorokat a vállalat Dynabook és Dynabook Satellite noteszgépeiben használták.

Terjed
Immár a Thinkpad tulajdonosok sem lehetnek teljesen nyugodtak. Szombaton egy angol nyelvű fórumon arról számoltak be, hogy a Los Angeles-i LAX reptéren egy utas a Londonba induló gép utashídján visszafelé rohant félrelökdösve a beszálló embereket, kezében egy notebokot tartva.
Amint a folyosóról kiért a váróterembe, ledobta a gépet a földre, amely szinte azonnal tüzijáték módjára kezdett fényleni, majd lángoló tűzzel gyulladt ki. Ezt további nagy felvillanások követték, miközben a lángoló gép fehér füstöt eresztett. Ekkor egy reptéri alkalmazott odaért és eloltotta a tüzet. A gép IBM márkájú és tulajdonosa szerint nem képezte részét a Sony visszahívásának, melyet le is ellenőrzött az interneten. A képek alapján a noteszgép egy ThinkPad T4x modell lehetett.
Az érintett noteszgépeket 2006 márciusa és májusa között gyártották. Az egyelőre nem ismert, hogy a visszahívás költségét a Sony állja-e, de a Toshiba szóvivője szerint a visszahívás nem érinti a vállalat negyedéves előrejelzését, így előbbi valószínűsíthető. A Sony számára hatalmas anyagi kárt jelenthet a hibás akkumulátorok kicserélése, csak a Dell visszahívása számítások szerint több mint 200 millió dollárjába kerülhet a japán vállalatnak. A két amerikai gyártó körülbelül hatmillió akkumulátort hívott vissza az elmúlt hónapban tűzveszély miatt.

A Toshiba közleménye szerint a végül hibásnak ítélt akkumulátorok szerencsére nem okozhatnak tüzet és sérülést, azonban bármilyen körültekintően bánjon velük gazdája, bármikor tönkremehetnek. A gyártó ugyanakkor csupán néhány ilyen esetről kapott visszajelzést.

A hiba

A Sony akkumulátorok hibáját a lithium-ion cellák gyártása során bekerült, mikroszkopikus fémes szennyeződés okozza. Ezek a fémdarabkák később, az akkumulátor működése során kikezdhetik a cellákban található, rendkívül vékony műanyag szigetelőrétegeket, amely az ellentétes pólusokat (anód és katód) választják el egymástól. Ha egy viszonylag kisebb fémdarab, vagy bármilyen vezető anyag átszakítja az elválasztó polimer réteget, akkor egy miniatűr rövidzárlat keletkezhet.

Felrobbanó Dell notebook, Oszakában
Forrás: The Inquirer

Ritka esetben azonban egy nagyobb részecske ékelődhet be a szigetelőbe, közvetlenül összekapcsolva a két pólust, aminek eredményeként az hirtelen adja le a tárolt energiát, ami jelentős hő felszabadulásával jár együtt. Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy láncreakciót indít be a cellák között, az egész akkumulátorra kiterjedően. Egyesek szerint ez történhetett az ominózus képeken szereplő Dell laptoppal is, Oszakában, mikor a szó szerint felrobbant a gép egy konferencián.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.