Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 19. 10:58

2007 őszén kezdi meg a termelést a Dell lengyelországi gyára

Tegnap a Dell hivatalosan is bejelentette, hogy a lengyelországi Lodzban építi fel második európai számítógépgyárát. A vállalat 200 millió eurót fektet be és ezer új munkahelyet hoz létre, az üzemben várhatóan 2007 őszén indul be a termelés. A régió számára pedig további, közvetett gazdasági lehetőséget jelent majd az előreláthatólag 53 millió euro értékű beszállítói kör.

[HWSW] Tegnap a Dell hivatalosan is bejelentette, hogy a lengyelországi Lodzban építi fel második európai számítógépgyárát. A vállalat 200 millió eurót fektet be és ezer új munkahelyet hoz létre, az üzemben várhatóan 2007 őszén indul be a termelés. A régió számára pedig további, közvetett gazdasági lehetőséget jelent majd az előreláthatólag 53 millió euro értékű beszállítói kör.

A világ első számú PC-gyártójának célja, hogy a logisztikai költségek alacsonyan tartásával a potenciális vevőkhöz lehető legközelebb állítsa elő számítógépeit. A lodzi gyárból kikerülő termékek Kelet-közép Európa mellett Németországban és a skandináv államokban kerülnek piacra. A cég várakozásai szerint a gyártás beindulása után az ügyfelek átlagosan két nappal hamarabb kaphatják meg megrendelt termékeiket. A Dell eddig Írországi üzeméből szolgálta ki európai megrendelőit. Az ír gyár vezetője, Sean Corky lesz a lodzi üzem vezetője, vele együtt összesen mintegy 60 dolgozót telepít át Írországból Lengyelországba a Dell.

Paul Bell, a Dell EMEA régióért felelős vezetője elmondta, a döntést hosszas tárgyalássorozat előzte meg a lengyel kormányzattal és a városi vezetéssel. A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott a megfelelően képzett munkaerő: Lodzban több olyan oktatási intézmény található, ahol elektronikai és informatikai szakembereket képeznek. Bell nem árulta el, vajon a cég kapott-e pénzügyi támogatást a lengyel kormányzattól.

A Dell az elmúlt három évben az EMEA-régióban ügyfélközpontot létesített Németországban, Marokkóban, Skóciában és Szlovákiában. Írországban kutató-fejlesztő központot hozott létre, valamint fejlett vállalati műszaki és logisztikai támogató központot létesített az európai vállalatok kiszolgálására. Lengyelországban a Dell jelenleg is már több mint 100 főt alkalmaz, eladási, marketing és műszaki támogatás területeken.

a címlapról