Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 12. 09:32

Megszülte első gyermekét a Sun nyílt forrású processzora

A Simply RISC nevű nemrég alakult vállalat egymagos változatot készített a Sun UltraSPARC T1 processzorból, amelyet S1 Core néven kezdett forgalmazni. A Simply RISC az STMicroelectronicstól távozott brit és olasz mérnökökből áll, a vállalat logója ezért a brit zászló (Union Jack) olasz színekben.

HIRDETÉS

[HWSW] A Simply RISC nevű nemrég alakult vállalat egymagos változatot készített a Sun UltraSPARC T1 processzorból, amelyet S1 Core néven kezdett forgalmazni. A Simply RISC az STMicroelectronicstól távozott brit és olasz mérnökökből áll, a vállalat logója ezért a brit zászló (Union Jack) olasz színekben.

Az S1 Core-t a gyártó elsősorban beágyazott alkalmazási területre ajánlja, például set-top boxokba, digitális fényképezőgépekbe vagy mobil eszközökbe. Hasonlóan az UltraSPARC T1-hez, az S1 Core magja is négy programszál párhuzamos futtatására képes, azonban itt csupán egy mag áll rendelkezésre, míg a Sun processzorában nyolc. A lapka Sun Solaris vagy Linux operációs rendszert képes futtatni.

A Sun a tavalyi év végén dobta piacra UltraSPARC T1 processzorát és már a kezdet kezdetén kinyilvánította, hogy GPL licenc alatt közzé fogja tenni a lapka részletes dokumentációját annak érdekében, hogy a szoftverfejlesztők a lehető legtöbb információhoz jussanak hozzá, illetve hogy akár más cégek is gyárthassák a chipet, vagy akár annak módosított változatait. A Sun szerint a legjobb módja egy technológia elterjesztésének, ha ingyen adják.

"A nyílt forrás nem csak a szoftverekről szól. A szabadság nem csak a szoftverekről szól" -- mondta a San Franciscóban tartott Open Source Business Conference-en Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnöke. Az UltraSPARC T1 RTL (Register Transfer Library) dokumentációját idén februárban adta ki a Sun, egyben létrehozva a T1 köré csoportosuló OpenSPARC közösséget.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 15:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.