Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 19. 14:29

Novemberben jön az Intel első négymagos processzora

Az Intel már november 13-án piacra dobja négymagos asztali processzorát, amelyet eddig Kentsfield kódnéven ismert a szakma, a boltok polcain azonban már Core 2 Quadro néven találkozhatunk vele. A négymagos Kentsfield gyakorlatilag nem más, mint két darab kétmagos Conroe egy tokba szerelve, e megoldás révén az Intel villámgyorsan, pár hónappal a kétmagos Core 2 Duo megjelenése után piacra tudja dobni a négymagos chipeket.

[HWSW] Az Intel már november 13-án piacra dobja négymagos asztali processzorát, amelyet eddig Kentsfield kódnéven ismert a szakma, a boltok polcain azonban már Core 2 Quadro néven találkozhatunk vele. A négymagos Kentsfield gyakorlatilag nem más, mint két darab kétmagos Conroe egy tokba szerelve, e megoldás révén az Intel villámgyorsan, pár hónappal a kétmagos Core 2 Duo megjelenése után piacra tudja dobni a négymagos chipeket.

Kétmagosok házassága

A két darab kétmagos processzor összeépítése egy tokba gyárthatósági szempontból is gazdaságos, ugyanis a magok így viszonylag kicsik lehetnak, ami a kihozatal szempontjából előnyös, ráadásul könnyen gyárthatók továbbra is a kétmagos változatok, amennyiben igény van rájuk. Az ilyen felépítés hátránya, hogy a magok egymással csak a viszonylag lasssú front side buszon keresztül tudnak kommunikálni, amivel leterhelik azt.

Az egyetlen szilíciumlapkán négy magot tartalmazó Intel processzorok várhatóan csak 2008 körül kerülnek piacra, amikor a vállalat már kiforrott 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával rendelkezik. A félvezetőgyártási eljárások fejlődésével lehetővé válik egyre több és több processzormag integrálására, a 32 nanométeres eljárással valószínűleg beköszönt a nyolcmagos chipek korszaka.

Core 2 Quadro

Nem túl meglepő módon az első négymagos asztali processzor az Extreme sorozatban lát napvilágot. A legnagyobb elérhető teljesítményért akár több ezer dolláros PC-ket is megvásároló felhasználóknak szánt első négymagos processzor, a magonként 2 megabájt, összesen tehát 8 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmazó Core 2 Extreme QX6700 órajele 2,66 GHz lesz -- állítják tajvani alaplapgyártók. A chip listaára -- hasonlóan az Extreme termékcsalád többi tagjához -- minden bizonnyal 999 dollár lesz, ami több mint 200 ezer forintnak felel meg.

Ezt a lapkát 2007 első negyedévében követi majd a Core 2 Quadro Q6600, amely 2,4 GHz-en üzemel. Mindkét chip 1066 MHz-es front side busszal működik majd. Alaplapgyártók szerint az Intel 975X chipkészletes alaplapok gond nélkül kezelik majd a négymagos processzorokat, a 965P chipkészletes modelleket azonban a megnövekedett energiafogyasztás miatt némileg át kell majd tervezni, hogy kompatibilisek legyenek az újdonságokkal. Lapunk úgy tudja, a négymagos chipek maximális disszipációja is 100 Watt alatt marad.

Fél év előny az AMD-vel szemben

Az Intel a Core mikroarchitektúrárn alapuló Core 2 Duo és Xeon processzorok nyári bejelentésével visszavette a vezető pozíciót az AMD-tól, ami a chipek számítási teljesítményét és energiahatékonyságát illeti, a Kentsfield novemberi, valamint a szerverekbe szánt Clovertown még az idénre ígért piaci bevezetésével pedig a második megrendítő ütést készül bevinni a legnagyob riválisának. A vállalattól kiszivárgott információk szerint a jövő év közepén már a négy- vagy többprocesszoros kiszolgálókba szánt Xeon MP termékcsaládba is megérkezik az első négymagos chip, a Tigerton.

Eközben az AMD a nyilvánosság előtt még nem mutatta be saját négymagos lapkáit, a cég augusztus elején mindössze annyit közölt, hogy elkészült a terveivel (tape out). Az első négymagos processzort, a Barcelona kódnevű lapkát az Inquirer információi szerint 2007 közepén dobja majd piacra az AMD. A vállalat négymagos chipjei egy lapkán tartalmazzák mind a négy magot, ami nagyobb teljesítményt tesz lehetővé mint az Intel által kezdetben alkalmazott 2x2-es felépítés, ugyanakkor gyárthatóság szempontjából a fentebb vázolt okok miatt problémás lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról