Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 25. 16:17

Anonim böngésző paranoiásoknak: ez a Torpark

Egy magas fokú anonimitást biztosító, ingyenes böngészőt jelentetett meg a Hacktivismo, mely egy nemzetközi biztonsági szakemberekből és emberjogi aktivistákból álló csoport. A Torpark nevet kapott böngésző a Mozilla Firefox mobil változatára épül, előre bekonfigurált, telepítést nem igényel, és nem hagy nyomot -- igaz, egyelőre csak Windowson fut.

[HWSW] Egy magas fokú anonimitást biztosító, ingyenes böngészőt jelentetett meg a Hacktivismo, mely egy nemzetközi biztonsági szakemberekből és emberjogi aktivistákból álló csoport. A Torpark nevet kapott böngésző a Mozilla Firefox mobil változatára épül, előre bekonfigurált, telepítést nem igényel, és nem hagy nyomot -- igaz, egyelőre csak Windowson fut.

A Torpark használatával azt ígéri a Hacktivismo, hogy az általunk látogatott oldalaknak nem lesz fogalma arról, hogy kik is vagyunk valójában, míg az internetszolgáltató azt nem fogja tudni, mit is nézünk, töltünk le éppen. A használat után sem a böngésző, sem a Windows nem tartalmaz semmiféle adatot arra nézve, hogy ki és milyen tartalmakat nézett, vagy milyen weboldalakat látogatott meg. Oxblood Ruffin, a Hacktivismo alapítója szerint az emberek alapvető joga magántitok, vagyis az anonimitás, amiért ne kelljen fizetni.

Az akár egy pendrive-ról futtatható böngésző ezt a fokú a szintű rejtőzködést nem önállóan, hanem egy szerverhálózat segítségével éri el, a TOR-ral, amely a The Onion Router mozaikszava. A TOR-hálózat gépei világszerte megtalálhatóak, így a webszerverek még megközelítőleg sem lesz elképzelésük arról, hogy hol vagyunk valójában, ráadásul néhány percenként szervert vált a Torpark, így teljesen más látogatóként tűhetünk fel.

A TOR-gépek és a számítógépünk közötti kommunikáció titkosított, így az internetszolgáltató, vagy az annál hallgatózók nem látják annak tartalmát anélkül, hogy visszafejtenék. A fejlesztők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a TOR-hálózat és a webszerverek közötti kommunikációra nem kerül extra védelem, így érzékeny adatainkat így se adjuk meg, ha a weboldallal titkosítatlan a kapcsolat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról