Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 29. 13:38

PC helyett olcsó szerver: itt az Intel Xeon 3000-es sorozat

A héten megrendezett San Francisco-i Intel Developer Forum rivaldafényének árnyékában az Intel bemutatta új, egyutas szerverekbe szánt kétmagos Xeon processzorait, a 3000-es sorozat tagjait. Az új Xeonok természetesen már a Core mikroarchitektúrára épülnek, melyet a vállalat nyáron indított útjára.

[HWSW] A héten megrendezett San Francisco-i Intel Developer Forum rivaldafényének árnyékában az Intel bemutatta új, egyutas szerverekbe szánt kétmagos Xeon processzorait, a 3000-es sorozat tagjait. Az új Xeonok természetesen már a Core mikroarchitektúrára épülnek, melyet a vállalat nyáron indított útjára.

PC helyett

Az egyutas gépekbe szánt termékvonal kísértetiesen hasonlít egyes asztali Core 2 Duo modellekre. A Xeon 3040, 3050, 3060 és 3070 jelölésű Xeonok paraméterei megegyeznek a Core 2 Duo E6300, E6400, E6600 és E6700 chipek specifikációival. Az 1066 megahertzes adatbuszt használó chipek órajelei rendre 1,86, 2,13, 2,4 és 2,66 gigahertzen alakulnak, a másodszintű, osztott gyorsítótár az első két modell esetében 2 megabájt, míg utóbbi kettőnél 4 megabájt méretű.

A szerverpiac alsó felét megcélzó 3000-es Xeon sorozat bejelentésével egyidőben a szerverszállítók és alaplapgyártók is sorra indították el új termékeiket, így a HP, az IBM, a Dell és más vállalatok kiszolgálói is hozzáférhetővé válnak a következő napok, hetek során, jellemzően egy közép-, felsőközép-kategóriás PC áráért.

Az Intel célját éppen ez képezi: a szerverként használt PC-k kiváltása egy rendkívül költséghatékony, a legkisebb vállalkozások számára is elérhető platformmal. A vállalat úgy véli, hogy az egyutas Xeon-platform a PC-alapú megoldásokhoz képest magasabb értéket (megbízhatóság, rendelkezésre állás, felügyelet) biztosít az extra minőségellenőrzés, validáció miatt, továbbá a Xeon 3000-es sorozatra épülő gépek a szerver-alaplapokkal járó képességek -- 8-16 gigabájt DDR2 memória támogatása, a PCI Express és PCI-X foglalatok, két gigabites hálózati vezérlő -- révén is felülmúlják a szerverként használt asztali PC-ket.

Nincs megállás

Az Intel ezzel néhány hónapon belül az összes termékvonalát megújította, lefedve a piac minden szegmensét, kezdve a notebookoktól az asztali számítógépeken és az olcsó szervereken át egészen a legfelsőbb kategóriás gépekig. Pat Gelsinger, az Intel vállalati termékeiért felelős igazgatója szerdia nyitóelőadásában elmondta, szerinte ez a vállalat eddigi történetének legnagyszerűbb felhozatala.

A fejlesztések persze szakadatlanul folynak tovább, így hamarosan az Intel már négymagos processzorokkal árasztja el a piacot, ígérete szerint már eleinte havi akár több százezres volumenben. Az egyutas Xeonokhoz januárban csatlakozik a 3200-as sorozat, amely két kétmagos Xeon 3000 chipet tartalmaz egy tokban. Az AMD legkorábban a második negyedévre ígér négymagos chipeket, ennél pontosabban azonban nem határozta meg a megjelenést. Az iparág jellemzően az év közepe felé várja hozzáférhetőségüket.

Az Intel új portfóliójával részesedést akar visszavenni az utóbbi 3 év során igencsak megerősödött AMD-től, amire minden lehetősége adott: erősebb termékek, egyéves gyártástechnológiai előny, nagyobb gyártói kapacitás. A megváltozott erőviszonyokra a pénzügyi világ is látványosan reagál, az AMD részvényárfolyama az utóbbi napkban ismét csökkenésnek indult, több minősítő intézet pedig eladásba sorolta az AMD papírjait.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról