Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 4. 16:25

Virtualizáció: nagyobb a füstje mint a lángja?

A virtualizáció forró téma manapság, azonban egy felmérés szerint nagyobb a füstje mint a lángja. Az amerikai Sage Research által lefolytatott tanulmányból kiderül, az informatikai vezetőknek csak 38 százaléka tervezi egy éven belül szerver-virtualizációs környezet létrehozását, a legfőbb motiváló indokok között a hatékonyság és kapacitás-kihasználtság növelése és a költségek csökkentése voltak. A felmérésben 500 főnél több dolgozót foglalkoztató amerikai cégek informatikai vezetőit kérdezték meg, összesen 265 válaszadó volt.

[HWSW] A virtualizáció forró téma manapság, azonban egy felmérés szerint nagyobb a füstje mint a lángja. Az amerikai Sage Research által lefolytatott tanulmányból kiderül, az informatikai vezetőknek csak 38 százaléka tervezi egy éven belül szerver-virtualizációs környezet létrehozását, a legfőbb motiváló indokok között a hatékonyság és kapacitás-kihasználtság növelése és a költségek csökkentése voltak. A felmérésben 500 főnél több dolgozót foglalkoztató amerikai cégek informatikai vezetőit kérdezték meg, összesen 265 válaszadó volt.

A Sage Research elemzője, Chris Neal szerint bár a megkérdezett informatikai vezetők több mint harmada állította, hogy az elkövetkező évben virtualizálja egyes szervereinek erőforrásait, a tapasztalat azt mutatja, a megvalósításig csak mintegy felük fog eljutni, azaz a válaszadók talán 20 százaléka. Neal úgy véli, a tényleges eredményeket rontani fogja, hogy az informatikai vezetők keze meg van kötve, például a vállalati költségvetés vagy a felsőbb vezetés által.

Az eredmények szerint a virtualizáció még a fejekben is igen friss, a megkérdezetteknek csak harmada volt tisztában a különféle megoldásokkal, legyen szó tisztán szoftveres (pl. VMware, Xen), vagy részben hardveres lehetőségekről. "Tipikus történet: csomó szóbeszéd, semmi aktivitás, aztán pár év múlva nőnek az eladások" -- mondta Neal. "A felmérésből kiderül, nincsenek túl sokan, akik komolyan foglalkoznak az új technológiákkal, a legtöbben valószínűleg úgy vannak vele: 'amúgy is kell egy új szerver, megnézem mit tud a virtualizáció'."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról