Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 29. 17:01

A Microsoft továbbra is bízik az Xbox sikerében

A Microsoft pénzügyi igazgatója, John Connors egy Japánban tartott sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a cég továbbra is bízik abban, hogy az Xbox hosszú távon sikeres lesz és mindent elkövet, hogy biztosítsa ezt.

A Microsoft pénzügyi igazgatója, John Connors egy Japánban tartott sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy a cég továbbra is bízik abban, hogy az Xbox hosszú távon sikeres lesz és mindent elkövet, hogy biztosítsa ezt.

Connors sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Xbox japán bemutatása után röviddel olyan problémák léptek fel, amelyek visszavetették az eladásokat, azonban nyomatékosította, hogy a Microsoft elkötelezett a japán piac iránt és többször nem hibázik.

Mint ismeretes, több felhasználó arra panaszkodott, hogy a konzol DVD-meghajtója összekarcolja a belehelyezett lemezeket, és bár a probléma az eladott gépeknek csak kevesebb, mint 0,1 százalékánál jelentkezett, az esetek mégis nagy publicitást kaptak, egyes helyeken átmenetileg fel is függesztették az Xbox árusítását. A hiba okára sosem derült fény, a Microsoft mindenesetre díjtalanul kicserélte a rossznak vélt készülékeket.

Az Xbox japán értékesítési adatait firtató kérdésre Connors nem válaszolt, viszont kiemelte a konzol amerikai sikerét. Az Egyesült Államokban a konzolból már több mint 1,5 millió darab kelt el, azonban az európai és japán fogadtatás lényegesen hűvösebbre sikerült. Piaci felmérések szerint a februári bemutató óta Japánban mintegy 190-200 ezer Xboxot adtak el.

Connors szerint a Microsoft túlbecsülte az európai és a japán igényeket és utalt rá, hogy ezekben a régiókban az Xbox a szokásos karácsonyi bevásárlási roham után került piacra. Továbbá beismerte, hogy az USA-n kívül egyelőre túl kevés játék kapható a konzolhoz. "Vegyék figyelembe, hogy ez volt az első konzol, amelyet piacra dobtunk és be kell ismerjem, követtünk el hibákat. De ezek után már nem fogjuk elszámítani magunkat" -- mondta Connors.

A Microsoft a júnuisban véget érő pénzügyi évére eredetileg 4,5-6 millió Xbox értékesítését tervezte, azonban a vártnál gyengébb európai és japán eladások miatt ezt 3,5-4 millió darabra csökkentette.

A Microsoft pénzügyi igazgatója rámutatott, hogy Európában csökkent az Xbox ára és jelenleg a szoftverkínálat bővítése a cég első számú célja. Connors szerint Japánban sem zárható ki egy esetleges árcsökkenés. "A Microsoft már számos terméket piacra dobott Japánban és azon leszünk, hogy hosszú távon sikeresek legyünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy versenyben legyünk a Sonyval és a Nintendóval" -- bizakodott Connors.

A múlt héten távozott a Microsofttól Seamus Blackley, az Xbox egyik megálmodója. Az esetet skan a konzol sikertelenségével hozzák összefüggésbe, azonban Seamus saját bevallása szerint egyszerűen csak megelégelte azt, hogy más játékait népszerűsítse ahelyett, hogy a sajátjait készítené. Blackley a jövőben játékfejlesztéssel kíván foglalkozni, de egyelőre nem tudni, milyek keretek között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról