Szerző: Barna József

2002. április 24. 23:30

A Microsoft felkarolja a következő generációs AMD Athlon és Opteron processzorokat

Az AMD ma ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy az AMD Opteron márkanevet választotta következő generációs, jelenleg SledgeHammer, valamint ClawHammer DP kódnéven ismert, többprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorai megnevezésére. Amint azt Ed Ellett, az AMD Computation Products Group marketingért felelős alelnöke elmondta, az AMD Opteron márkanév az optimus , legjobb jelentésű latin szóra vezethető vissza, és benne foglaltatik mindaz, amit az új processzor nyújtani fog: lehetőség (option) a felhasználók számára, hogy 32 vagy 64 bites alkalmazásokat futtassanak optimális teljesítmény mellett.

Az AMD ma ünnepélyes keretek között jelentette be, hogy az AMD Opteron márkanevet választotta következő generációs, jelenleg SledgeHammer, valamint ClawHammer DP kódnéven ismert, többprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorai megnevezésére. Amint azt Ed Ellett, az AMD Computation Products Group marketingért felelős alelnöke elmondta, az AMD Opteron márkanév az optimus, 'legjobb' jelentésű latin szóra vezethető vissza, és benne foglaltatik mindaz, amit az új processzor nyújtani fog: lehetőség (option) a felhasználók számára, hogy 32 vagy 64 bites alkalmazásokat futtassanak optimális teljesítmény mellett.


A 8. generációs Athlon és az AMD Opteron (Fotó: AnandTech)

A cég képviselői egyben közölték, hogy az AMD asztali és hordozható számítógépekbe szánt nyolcadik generációs processzora (mely jelenleg ClawHammer néven ismert) a már jól ismert Athlon néven kerül forgalomba, e termék végleges márkanevét azonban csak később jelentik be. A jelenlegi tervek szerint a 8. generációs Athlon ez év negyedik negyedévében, míg az Opteron 2003 első félévében jelenik meg.

Dirk Meyer, az AMD Computation Products Group alelnöke egyben bejelentette, hogy az AMD megegyezést kötött a Microsofttal, melynek értelmében ez utóbbi jövőben megjelenő Windows operációs rendszereiben támogatni fogja az x86-64 technológiát. Mint Meyer hozzátette, a két cég már hónapok óta együttműködik a szoftver fejlesztésében.

Kattints a képre!
AMD-útiterv az új márkanevekkel

"A PC születése óta a hardver és szoftver kibogozhatatlanul összefonódott. A technológia fejlődése során a legnagyobb lépéseket úgy lehet megtenni, ha e kettő szinkronban van. Az AMD nyolcadik generációs technológiájának és a Microsoft Windows operációs rendszer e technológiát támogató változatának egyesülése megteremti az alapot a 64 bites platform széleskörű iparági elterjedéséhez, elsősorban a vállalati szektorban, és egyben segít a teljesítmény sosem látott szintre emelésében" -- mondta Meyer.

S noha konkrét Windows-termékekről az AMD képviselői egyelőre nem tudtak részleteket elárulni, elmondták, hogy a holnap tartandó részvényesi tanácsülésen bemutatásra kerül egy kétprocesszoros AMD Opteron szerver, amely a fejlesztés alatt álló 64 bites Windows operációs rendszert futtatja majd, és amely össze lesz kapcsolva egy 8. generációs Athlon klienssel.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról