Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 8. 13:17

Új középkategóriás szervert mutatott be az IBM

[Mmd] A csúcskategóriás IBM eServer

[Mmd] A csúcskategóriás IBM eServer p690 sikereit kiaknázva az IBM ma egy új középkategóriás IBM eServert mutatott be. A szerver a forradalmian új POWER4 mikroprocesszor-technológiára alapul és több mint egy tucat "virtuális" szerverre osztható fel, így lehetőséget biztosít vásárlóinak, hogy konszolidálják több kisebb szerver feladatait.

Az új szerver élesebbé teszi a küzdelmet az IBM és a Sun legújabb generációs UNIX technológiái között -- a versengés tavaly októberben kezdődött, az első POWER4 alapú szerver, az IBM eServer p690 (kódnevén "Regatta") piacra hozatalával. Az International Data Corporation nevű független elemző cég adatai szerint a nagyvállalati osztályba tartozó p690-ből több mint háromszor annyit szállítottak le 2001 utolsó negyedévében, mint az új Sun Fire 15K-ból.

"A középkategóriás teljesítmény új magaslataira törő IBM eServer erejét a nagyszámítógép inspirálta megbízhatósági jellemzők növelik -- versenytársainkénál lényegesen alacsonyabb árfekvésben" -- jelentette ki Val Rahmani, az IBM eServer pSeries igazgatója. "Az új eServer szilárd bizonyságát adja abbéli szándékunknak, hogy szervercsaládunk mindegyik szegmensében a lehető legjobb rendszereket kínáljuk, a leginkább megfizethető áron."

A konkurens UNIX szervereknél kevesebb, de nagyobb sebességű processzort tartalmazó eServer p670 vezető teljesítményre képes, ugyanakkor megbízhatóbb, valamint kisebbek az energiafelhasználási, karbantartási, üzemeltetési és rendszerfelügyeleti költségei. A kevesebb processzor kisebb birtoklási összköltséget is jelent, hiszen nem egy olyan fontos szoftver van, amelyek ára a processzorok számán alapul -- így ezeket jóval olcsóbban lehet az IBM eServer p670-en futtatni.

Az IBM eServer p670 szerveren AIX 5L operációs rendszer fut, az iparág leggyorsabban terjedő UNIX rendszere. A számítógép kész a népszerű nyílt forráskódú operációs rendszer, a Linux 64 bites változatának futtatására is. A tervek szerint az új szerver április 26-tól lesz kapható.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.