Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 17. 10:17

A THQ játékkiadó az Xbox árának csökkentését szorgalmazza

A THQ játékkiadó vállalat az eladások fellendítése érdekében az Xbox árának csökkentését szorgalmazza. A keddi nyilatkozat szerint Európában mindenképp szükség lenne egy leértékelésre, hogy javuljon a kereslet.

A THQ játékkiadó vállalat az eladások fellendítése érdekében az Xbox árának csökkentését szorgalmazza. A keddi nyilatkozat szerint Európában mindenképp szükség lenne egy leértékelésre, hogy javuljon a kereslet.

Az Xbox november 15-én jelent meg az Egyesült Államokban, ahol a tavalyi év során mintegy 1,5 millió darabot adtak el belőle. Az európai és japán értékesítési adatokról mélyen hallgat a Microsoft, az európai aladásokról még becslések sem állnak rendelkezésre. A konzol egyébként március 14-én debütált az öreg kontinensen.

Japánban az Xbox február 22. óta kapható és szakértők becslése valamint piackutatók felmérése szerint eddig mintegy 200 ezer darabot adtak el belőle.

Az Egyesült Államokban az Xbox 299 dollárba kerül, épp annyiba, mint a legnagyobb riváis Sony PlayStation 2. Európában és Japánban azonban a Microsoft konzolja lényegesen drágább a Sony gépnél és szakértők szerint ez a vártnál gyengébb eladások egyik fő oka. Európában az Xbox listaára 479 euró, szemben a PlayStation 2 ajánlott 299 eurós ajánlott bolti árával. Az Xbox játékok is többe kerülnek Európában, mint máshol.

A THQ vezérigazgatója, Brian Farrel tegnap elmondya, hogy az Xbox a versenytársaknál magasabb ára miatt sikertelen Japánban és Európában. Farrel ezért sürgeti a Microsoftot, hogy "minél hamasabb" csökkentse az Xbox európai árát. "Csak egy árcsökkentés, és az Xbox forgalma drámaian javul majd Európában" -- mondta a UBS Warburg elemzője, Mike Wallace.

A Microsoft a jelenleg is tartó, júniusban véget érő pénzügyi évében világszerte összesen 4,5-6 millió Xbox eladását tervezi, azonban az elemzők szerint aligha tudja majd elérni a kitűzött célt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról