Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 30. 12:04

Új IBM eServer akár 32 Power4 processzorral

[CNET] Az IBM bejelentette iSeries i890 számítógépét, amelyben a vállalat csúcskategóriás szerverprocesszora, a Power4 található.

[CNET] Az IBM bejelentette iSeries i890 számítógépét, amelyben a vállalat csúcskategóriás szerverprocesszora, a Power4 található.

A korábban AS/400-ként ismert iSeries számítógépek az OS/400 operációs rendszert futtatják és leginkább adatbázis-kezelési feladatokra (e-kereskedelem, készletnyilvántartás, ügyfélkör-nyilvántartás) ajánlják. A gépekben eddig a Unix-szerverekhez hasonló, de nem azonos processzor volt.

A Power4 processzor tavaly debütált az IBM csúcskategóriás Unix szerverében, a p690 "Regatta" számítógépben. A chip érdekessége, hogy egy lapkán két processzormagot tartalmaz. Az IBM iSeries i890 legfeljebb 32 processzort, azaz 64 processzormagot tartalmazhat. A vállalat tájékoztatása szerint az i890 számítási kapacitása kétszer akkora, mint az iSeries sorozat korábbi csúcsmodelljéé, az i840-é.

Az IBM i890 konfigurációk ára 1,5 millió dollárnál kezdődik, de a tipikus kiépítések ára már megközelíti a 2 millió dollárt -- mondta az IBM szóvivője, Glen Brandow. Az első rendszerek szállítása júniusban kezdődik.

Az i890 számítógép az OS/400 operációs rendszer egy teljesen új változatát, a version 5 release 2 (V5R2) kiadást futtatja. Az új operációs rendszer fejlett tárolóeszköz-támogatása miatt növeli a rendelkezésre állási időt, egyszerre több DB2 adatbázist is képes futtatni, és támogatja a tranzakciók titkosításának hardveres gyorsítását.

Az i890 -- hasonlóan a régebbi iSeries, illetve az új pSeries és zSeries gépekhez -- több logikai partícióra osztható, azaz egy számítógép akár több független szerverként is üzemelhet. Ez szerverkonszolidációs feladatok ellátására is felhasználhatóvá teszi a gépet. A partíciókon jelenleg OS/400 vagy Linux operációs rendszer futhat, de a későbbiekben használható lesz az IBM Unix-változata, az AIX is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról