Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 24. 10:10

Három új GeForce4 MX chipes kártyát jelentett be az ABIT

Három új videokártyával jelentkezett a tajvani ABIT. Az új termékek mindegyike az NVIDIA GeForce4 MX sorozat valmely változatára épül.

Három új videokártyával jelentkezett a tajvani ABIT. Az új termékek mindegyike az NVIDIA GeForce4 MX sorozat valmely változatára épül.

A három grafikus kártya közül kettő az NVIDIA GeForce4 MX 420 videochipre épül, és 64 MByte memóriával kerül a boltokba, azonban lényeges eltérés közöttük a memória típusa: az egyiket 166 MHz-es SDR, a másikat pedig 400 MHz-es DDR SDRAM-mal szereli az ABIT. A Siluro GF4 MX 420 DDR illetve GF4 MX 420 SD kártyákon a VGA-csatlakozó mellett TV-kimenet is található.

A GeForce4 chipeket februárban jelentette be az NVIDIA, amikor a DDR SDRAM ára nagyon magas volt. Azóta azonban a DDR SDRAM olcsóbbá vált az SDR SDRAM-nál, amely ráadásul alacsonyabb teljesítményt biztosít. Ezért az NVIDIA úgy döntött, a jövőben a GeForce4 MX 420 chipekhez is DDR SDRAM-ot ajánl -- azaz a kártyák előállítási ára csökken, miközben teljesítményük növekedik.

A szintén most bejelentett Siluro GF4 MX PRO a GeForce4 MX sorozat csúcsmodelljére, a 460-asra épül. A kártyán a 300 MHz-es GPU mellett 64 MByte 550 MHz-es DDR SDRAM található. A VGA-csatlakozón kívül TV-kimenet is videobemenet is található a Siluro GF4 MX PRO-n.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról