Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 16. 17:42

Változások az AMD útitervében

Az AMD weboldalára kikerült a vállalat legfrissebb processzor-útiterve, amely a korábbiakhoz képest számos apró változást mutat.

Az AMD weboldalára kikerült a vállalat legfrissebb processzor-útiterve, amely a korábbiakhoz képest számos apró változást mutat.

A most nyilvánosságra hozott terméktervben továbbra is első féléves megjelenéssel szerepel a Thoroughbred magos Athlon XP és az Appaloosa magos Duron, holott már tudjuk, hogy az előbbi megjelenése a félév végén, a második megjelenése pedig valószínűleg a harmadik negyedév során várható.


Forrás: AMD (kattints a képre!)

A cég teljesen újraírta a Barton specifikációit is. A korábban kiadott útitervben a Barton egy 0,13 mikronos SOI gyártástechnológiával készülő asztali processzorként szerepelt, azonban a most nyilvánosságra hozott információk szerint nem lesz több, mint egy 512 KByte másodszintű cache-el rendelkező Thoroughbred. A Barton esetében vélhetően az eddiginél magasabb front side buszra áll át az AMD, bár a roadmapen ez nem szerepel. A chipek megjelenését 2002 második félévére ígéri az AMD, azaz a Thoroughbred a jelek szerint elég kérészéletűnek ígérkezik.

Továbbra is második féléves megjelenési dátummal képviselteti magát a roadmapen a csúcskategóriás asztali gépekbe szánt ClawHammer, amely 0,13 mikronos SOI (silicon-on-insulator) technológiával készül és felvértezik 64 bites programfuttatást lehetővé tevő x86-64 technológiával is. Ennek a chipnek a munkaállomásokba és 1-2 utas szerverekbe szánt változata, a ClawHammer DP, illetve a 2-8 processzoros kiszolgálókba szánt SledgeHammer a következő év első felében jelenik majd meg.

A most kiadott útiterv szerint 2003 második felétől a ClawHammer már 0,09 mikronos csíkszélességgel készül majd és a mobil gépek piacán is megjelenik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról