Szerző: roberto

2002. április 29. 15:22

A SuSE Linux 8.0 a StarOffice 6 nélkül kerül piacra

A ZDNet információi szerint a SuSE Linux hamarosan megjelenő nyolcas verziójába nem fog bekerülni a Sun StarOffice szoftvercsomag legújabb verziója, mert a védjegyzett irodai szoftver licence után fizetendő díj jelentősen növelte volna az operációs rendszer árát. A SuSE egyébként előző Linux-verzióihoz a StarOffice 5.2-es változatát csomagolta és ez úgy tűnik, hogy változatlan marad a 8.0-ban is, akik pedig az új programokra fogékonyabbak, azok számára a StarOffice 6 alapjául szolgáló OpenOffice csomagot biztosítja a német cég.

SuSEA ZDNet információi szerint a SuSE Linux hamarosan megjelenő nyolcas verziójába nem fog bekerülni a Sun StarOffice szoftvercsomag legújabb verziója, mert a védjegyzett irodai szoftver licence után fizetendő díj jelentősen növelte volna az operációs rendszer árát. A SuSE egyébként előző Linux-verzióihoz a StarOffice 5.2-es változatát csomagolta és ez úgy tűnik, hogy változatlan marad a 8.0-ban is, akik pedig az új programokra fogékonyabbak, azok számára a StarOffice 6 alapjául szolgáló OpenOffice csomagot biztosítja a német cég.

Jürgen Geck, a SuSE technológiai kapcsolatokkal foglalkozó részlegének vezetője elmondta, hogy szerintük nem lenne értelme egy védjegyzett alkalmazást helyezni a nyílt forráskódú alaprendszer fölé. A SuSE Linux a StarOffice csomagon kívül számos egyéb védjegyzett alkalmazást (például Opera, Kylix Open Edition, Adobe Acrobat Reader) tartalmaz, így Geck érvelése sántít, épp a SuSE az egyik olyan disztribúció, amelyben a védjegyzett szoftverek -- kis túlzással -- felülreprezentáltak.

Malcolm Yates, a SuSE stratégiai partnerekkel foglalkozó vezetője szerint a StarOffice felbukkanhat a későbbi SuSE Linuxokban, hiszen a Sun egyik nagy disztribúciós csatornája a SuSE Linux volt. A SuSE egyik vetélytársa, a MandrakeSoft már megegyezett a Sunnal, és a Mandrake Linux 8.2 nemrég megjelent PowerPack és ProSuite változatai tartalmazzák a StarOffice hatos verzióját.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról