:

Szerző: Barna József

2002. április 20. 19:55

Két SledgeHammer egyetlen chipben?

Az x-bit labs című angol nyelvű orosz informatikai lap meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint az AMD távoli terveiben szerepel olyan SledgeHammer processzor gyártása, mely egyetlen szilíciumlapon és tokozásban két processzormagot tartalmaz. Az oldalon olvasható információk arról szólnak, hogy az on-chip multiprocessor (CMP) SledgeHammer 0,09 mikronos technológiával készül majd valamikor 2003 második negyedévében, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat kap és mindössze 95 mm 2 lesz a magmérete.

Az x-bit labs című angol nyelvű orosz informatikai lap meg nem nevezett forrásból származó értesülései szerint az AMD távoli terveiben szerepel olyan SledgeHammer processzor gyártása, mely egyetlen szilíciumlapon és tokozásban két processzormagot tartalmaz. Az oldalon olvasható információk arról szólnak, hogy az on-chip multiprocessor (CMP) SledgeHammer 0,09 mikronos technológiával készül majd valamikor 2003 második negyedévében, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat kap és mindössze 95 mm2 lesz a magmérete.


A ClawHammer és a SledgeHammer (Fotó: AnandTech)

A hír írója úgy emlékszik, hogy Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatói posztjának várományosa, már tavaly év végén utalt arra, hogy a Hammer processzorból készül CMP-s változat. Ugyanakkor mi nem tudunk Ruiz ilyen nyilatkozatáról.

Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a CMP életképes megoldás lehet többprocesszoros környezetben, többszálú végrehajtást támogató operációs rendszerek esetén. Jó példa erre az IBM Power4 vagy éppen a HP PA-8800 processzora. Az előzetes információk szerint pedig a SledgeHammerbe integrált memóriavezérlő valóban képes lesz akár két mag kiszolgálására is. De míg az Intel által alkalmazott hyperthreading hamarosan az asztali processzorokban is megjelenik, addig a CMP-nek -- legalábbis rövid távon -- ebben a szegmensben aligha van létjogosultsága.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.