Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 2. 12:53

Unix operációs rendszer szolgálja ki a Unix-ellenes kampány hivatalos weboldalát -- vagy mégsem?

A Microsoft és a Unisys által útjára indított Unix-ellenes reklámkampány hivatalos weboldalát FreeBSD operációs rendszer -- egy ingyenes Unix-változat -- és Apache webszerver szolgálja ki -- derül ki a Netcraft statisztikáiból .

A Microsoft és a Unisys által útjára indított Unix-ellenes reklámkampány hivatalos weboldalát FreeBSD operációs rendszer -- egy ingyenes Unix-változat -- és Apache webszerver szolgálja ki -- derül ki a Netcraft statisztikáiból.

Más forrásból származó adatok szerint az oldalt Microsoft Internet Information Services 5.0 működteti. Egyelőre sem a Microsoft, sem pedig a Unisys nem kommentálta a hírt. A webhelyről egyébként egy ingyenes regisztráció után adatközpontokra vonatkozó felméréseket és tanulmányokat lehet letölteni.

A 18 hónapig tartó kampány nem csak reklámokat, hanem más marketingeszközöket is mozgósít annak érdekében, hogy a Unisys csúcskategóriás szerverei és a Windows betörhessenek az adatközpontok világába, ahol a legfelső kategóriás számítógépek és operációs rendszerek találhatók.

A "Megmutatjuk a kiutat" című kampány a Unixot egy drága csapdának ábrázolja. "Nem csoda ha úgy érzi, a Unix bezárja önt. Rugalmatlan rendszerekhez köt. Drága szakembereket kell megfizetni. Napi kínszenvedést jelent egy olyan szerverkörnyzetben, amely bonyolultabb, mint valaha" -- áll a hirdetésben.

A képen egy szoba látható, amelynek a padlóját egy sarokig lilára festették. Nem véletlen a színválasztás, ugyanis az adatközpont-szerverek piacán rendkívül erős Sun Microsystems számítógépeinek a színe is lila.

A Sun közleményben válaszolt az állításokra. "A Sun továbbra sem tekint riválisként a Microsoftra az adatközpontok piacán, ahol a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, a szervizelhetőség és a biztonság kulcskérdés. Hogy a Unix rugalmatlan, drága és bonyolult lenne? Ezek a jelzők sokkal inkább illenek a Windows zárt világára" -- áll a Sun által kiadott anyagban.

A kampány központjában a Unisys ES7000 szervere és a Windows 2000 Datacenter Server operációs rendszer áll. A Unisys számítógépében legfeljebb 32 Intel processzor lehet, azonban a gép több kisebb szerverré "partícionálható". A gépből egyelőre nagyon keveset adtak el és a Unisys értékesítési megállapodásai a nagy szervergyártókkal -- Compaq, Dell, HP -- mind kútba estek.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról