:

Szerző: Barna József

2002. április 2. 23:03

Az Intel csökkenti a Pentium 4 processzorok magméretét

A múlt héten -- legalábbis első látásra -- zavarba ejtő adatok láttak napvilágot a CNET oldalain. A 2,4 GHz-es Pentium 4 processzor mai bejelentését beharangozó hírben ugyanis a következőket olvashattuk:

[HWSW] A múlt héten -- legalábbis első látásra -- zavarba ejtő adatok láttak napvilágot a CNET oldalain. A 2,4 GHz-es Pentium 4 processzor mai bejelentését beharangozó hírben ugyanis a következőket olvashattuk:
Azon túlmenően, hogy a 2,4 GHz-es Pentium 4 az Intel processzorkínálatának leggyorsabb darabja, a chip eddig legkisebb méretű változata is egyben mindössze 131,4 négyzetmilliméteres magméretével, mondta a cég képviselője. Ezáltal a processzor 10%-kal lesz kisebb, mint a jelenlegi felsőkategóriás Pentium 4-ek, ami segíti a céget a gyártási költségek lefaragásában.

A mai hivatalos bejelentést követően számos online lap adott hírt az új processzor megjelenéséről, s köztük néhányan megemlítették vagy éppen kihangsúlyozták, hogy az immár a korábbi Northwood magnál 10%-kal kisebb maggal kerül forgalomba. Néhányan azonban, köztük a hiteles hírforrásnak számító AnandTech is, cáfolta a CNET korábbi értesüléseit, és arról számolt be, hogy ugyan az Intel valóban gyárt a jelenleginél kisebb magmérettel rendelkező Pentium 4 processzorokat, ám a 2,4 GHz-es változat még nem ilyen, és ezek megjelenése csak az elkövetkező hónapokban várható.


0,13 mikronos Pentium 4 processzorok 200 mm-es waferen

Minthogy azonban az Intel által kiadott hivatalos sajtóközlemény az új processzor magméretével kapcsolatban szintén nem tartalmazott egyértelmű információkat, a cég képviselőjéhez fordultunk, hogy segítsen eligazodni az ellentmondó értesülések útvesztőjében.

Kérdésünkre George Alfs elmondta, hogy a 2,4 GHz-es Pentium 4 processzor még 200 mm-es wafereken készül a korábban is ismert (146 mm2) magmérettel. Azonban a 0,13 mikronos gyártástechnológia tökéletesítésének köszönhetően valóban sikerült a cégnek 10%-kal csökkenteni a Pentium 4 Northwood magméretét. E csökkentett méretű processzorok már jelenleg is készülnek 300 mm-es ostyákon, és az elkövetkező hónapokban kerülnek piacra. A felhasználók azonban az új modellek debütálását aligha fogják észrevenni, hiszen ezek csupán a Northwood mag új steppingjei lesznek.

Mindazonáltal a magméret -- és így az előállítási költség -- csökkenése hozzájárulhat ahhoz, hogy az Intel hatékonyabban vehessen részt az AMD-vel folytatott árháborúban. Hiszen míg a hagyományos Northwood magból 200 mm-es ostyákon 179 (300 mm-es ostyákon 427) potenciális processzor gyártható, addig a módosított változatból 199 (ill. 300 mm-es ostyán 470). Ezzel szemben az AMD az általa használt 200 mm-es wafereken a legjobb esetben ostyánként 205 Palominót vagy 336 Thoroughbredet remélhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.