:

Szerző: roberto

2002. április 7. 18:49

Választási webszerver-információk

Miközben mindannyian az országgyűlési választások első fordulójának eredményére várunk, lapunk készített egy gyors webszerver-felmérést a politikai pártok webes jelenléthez használt szoftvereiről. Olvasóink közül bizonyára sokan tudják, hogy Magyarországon a nemzetközi átlagnál körülbelül 5-8 százalékkal több felhasználó választja a Linux operációs rendszert és az Apache webszervert weboldal üzemeltetéséhez. A www.isz.hu adatai alapján az Apache itthon 71% fölött áll, ha domainnevek alapján pásztázzuk a hazai hálót. Még a webszerverek IP-címeire alapuló kimutatások is a nyílt forráskódú webszerverszoftver közel 62%-os részesedését mutatják. Ezek tükrében nem kell csodálkoznunk azon, hogy csaknem minden párt honlapja mögött Apache dolgozik.

[HWSW] Miközben mindannyian az országgyűlési választások első fordulójának eredményére várunk, lapunk készített egy gyors webszerver-felmérést a politikai pártok webes jelenléthez használt szoftvereiről. Olvasóink közül bizonyára sokan tudják, hogy Magyarországon a nemzetközi átlagnál körülbelül 5-8 százalékkal több felhasználó választja a Linux operációs rendszert és az Apache webszervert weboldal üzemeltetéséhez. A www.isz.hu adatai alapján az Apache itthon 71% fölött áll, ha domainnevek alapján pásztázzuk a hazai hálót. Még a webszerverek IP-címeire alapuló kimutatások is a nyílt forráskódú webszerverszoftver közel 62%-os részesedését mutatják. Ezek tükrében nem kell csodálkoznunk azon, hogy csaknem minden párt honlapja mögött Apache dolgozik.

Rövid felmérésünkhöz több forrásból is szereztünk adatokat, ezek közül az egyik a nemzetközi webszerverhasználati tendenciákat figyelő Netcraft adatbázisa volt, az itt tárolt adatokat vetettük össze az nmap (OS ujjlenyomat) és a telnet (HTTP fejlécinformációk) parancs kimenetével. Mivel a Netcraft adatbázisa -- a telnet által nyújtott fejlécinformációkkal való összevetés alapján -- csaknem teljesen szinkronban van az aktuálisan használt szerverszoftverrel, csak egyetlen oszlopban adjuk meg a párthonlapokat kiszolgáló szoftver típusát és verziószámát, míg az alatta futó operációs rendszerre utaló adatokat három oszlopból hámozhatjuk ki. De beszéljenek maguk az adatok:

domainnév operációs rendszer (Netcraft) operációs rendszer (nmap) operációs rendszer a HTTP
fejlécben közöltek alapján
webszerver
www.
centrum-part.
hu
Linux Linux 2.2 Red Hat Linux Apache 1.3.14
www.fidesz.hu Linux (2002. febr. előtt Solaris) nincs adat SuSE Linux Apache 1.3.19
www.fkgp.hu Linux (2001. aug. előtt Solaris) Linux 2.2 Debian Linux Apache 1.3.23
www.mdf.hu Linux (2001. márc. előtt IRIX) Linux 2.2 Debian Linux Apache 1.3.9
www.miep.hu Windows NT4/98 Windows NT4/98/95 Win32 Apache 1.3.12
www.mszp.hu Linux Linux 2.2 Unix-
kompatibilis
Apache 1.3.19
www.
munkaspart.
hu
Linux Linux 2.2 Debian Linux Apache 1.3.9
www.szdsz.hu Linux (2001. máj. előtt FreeBSD) nincs adat SuSE Linux Apache 1.3.19
www.
ujbaloldal.hu
Windows 2000 nincs adat nincs adat Microsoft IIS 5.0

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.