Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 26. 10:52

Új processzorok az Inteltől: mi várható a közeljövőre?

Craig Barrett
Craig Barrett
Az Intel részvényeseinek éves gyűlésén Craig Barrett vezérigazgató optimistán nyilatkozott a vállalat jövőjéről. Rámutatott, hogy az Intel a nehéz gazdasági körülmények között is folytatta fejlesztéseit, amelynek az eredményeképpen idén a forgalom növekedésére lehet számítani.

Az Intel vezérigazgatója elmondta, hogy bár a gazdaság egészében véve gyenge, az internet növekedése és az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése összességében elő fogja segíteni az IT vállalatok növekedését. Ezért a cégek nem pihenhetnek, folyamatosan fejlődniük és fejleszteniük kell. "A gazdasági visszaesés ellenére sem állhat meg a technológiai fejlődés" --- mondta Barrett.

Barrett több konkrét tervet is említett az Intel processzoraival, illetve a gyártástechnológia fejlődésével kapcsolatban. Természetesen a középpontban a 64 bites szerverekbe és munkaállomásokba szánt Itanium 2 chipje, illetve a kifejezetten mobil gépek számára tervezett Banias állt.

A gyűlésen Paul Otellini, az Intel elnöke elmondta, hogy a vállalat jelenleg tér ár a 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológia és a 300 mm átmérőjű szilíciumszeletek használatára, amelyek segítségével jelentősen -- akár 35 százalékkal -- csökkenthetők a chipek előállítási költségei.

Az év végére az Intelnek összese hat félvezetőgyárában folyik majd a termelés az új technológiákkal, 2004-re pedig megtörténik a 0,09 mikronos csíkszélesség bevezetése. Otellini azt is bejelentette, hogy az Intel megnyitja írországi Fab 24 chipgyárát, amelynek a beindítása a gazdasági gyengülés miatt jelentős késést szenvedett. A Fab 24-ben 2004-ben indul be a termelés 0,09 mikronos csíkszélességű technológiával.

Az Intel bejelentette, hogy az Itanium processzorcsalád második generációs tagja, amelyet egyelőre McKinley kódnven ismerhetünk, Itanium 2 néven kerül piacra. Az 1 GHz órajelű lapkákat várhatóan az év közepétől szállítja majd az Intel, a ráépülő rendszerek -- munkaállomások és szerverek -- piaci megjelenése az év második felében várható. Az Intel állítása szerint az Itanium 2 akár 50-100 százalékkal is nagyobb teljesítményre lehet képes az elődjénél.

Paul Otellini ejtett néhány szót a Pentium 4 jövőjéről is. Nyílt titok, hogy a vállalat az elkövetkező hetekben mutatja be 533 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorait, először 2,4 majd 2,53 GHz-es kivitelben. Otellini megerősítette, hogy még ebben az évben napvilágot lát a Pentium 4 processzor 3 GHz-es verziója is.

Az alsó árkategóriás Celeron sorozat is megújul: hamarosan itt is bevezetik a Pentium 4-ből már ismert NetBurst mikroarchitektúrát. Az új Celeron chipek megjelenése májusban várható és az Intel szerint év végére az eladott Celeronok 80 százaléka már az új maggal készül. A Celeron órajele a negyedik negyedévre minden bizonnyal eléri a 2 GHz-et.

Az Intel a következő év elején tervezi piacra dobni Banias kódnevű processzorát, amelyet kifejezetten mobil számítógépekbe tervezett. Bár a chip a Pentium 4 alapjaira építkezik, várhatóan egy teljesen új márkanévvel kerül piacra, hogy egyszerűen és világosan megkülönböztethető legyen az asztali használatra szánt chipek mobil változatától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról