:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 9. 13:33

Csökkenteni fogja alaplapi chipkészleteinek árát az Intel

[Digi Times] A vásárlási kedv fellendítése érdekében az Intel a közeljövőben kétszer is csökkenteni fogja Pentium 4-et támogató alaplapi chipkészleteinek az árát -- értesültek tajvani források.

[Digi Times] A vásárlási kedv fellendítése érdekében az Intel a közeljövőben kétszer is csökkenteni fogja Pentium 4-et támogató alaplapi chipkészleteinek az árát -- értesültek tajvani források.

A hírek szerint az árcsökkentés révén az Intel szeretné visszaszorítani a szürkeimportot és nyomást kíván gyakorolni a tajvani chipsetgyártókra, amelyek az utóbbi időben egyre erőteljesebben vannak jelen a Pentium 4-et támogató lapkakészletek piacán.

A Pentium 4 chipsetek közötti árháború februárban lángolt fel, amikor a SiS és a VIA is 20 dollár környékére, vagy az alá csökkentette egyes chipkészleteinek az árát. Mivel ez hozzávetőleg fele az Intel árainak, a kaliforniai gyártó eladásait igen érzékenyen érintette a tajvani gyártók húzása. Ráadásul az alaplapgyártók nem egy esetben a szürkeimporthoz fordultak, ami tovább rontott az Intel helyzetén.

A probléma megszüntetése érdekében április közepén és júniusban is csökkenteni fogja Pentium 4 chipsetjeinek árát. Ipari források szerint az árcsökkentés után a legolcsóbb Intel termékek ára is 25 dollár környékére esik majd, amely nem csak a szürkeimportból származó chipkészleteket szorítja majd ki a piacról, de a tajvani gyártók lendületét is megtöri. Az egyre inkább erőre kapó SiS aligha lesz képes újabb árcsökkentésre, mivel licencdíj-kötelezettségei is vannak az Intel felé, értesüléseink szerint darabonként 5 dollárt tartozik fizetni.

Bár az árcsökkentés valószínűleg negatívan befolyásolja majd az Intel chipkészleteken elért nyereségét, összességében hozzájárulhat a Pentium 4 platform további terjedéséhez és a processzoreladások növekedéséhez, amely az Intel első számú bevételi és nyereségforrása.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.