:

Szerző: Barna József

2002. április 8. 16:42

Kiélezett verseny várható a Pentium 4 processzorokhoz szánt integrált lapkakészletek piacán

Az OCWorkBench stábja úgy értesült, hogy az Intel arról tájékoztatta tajvani alaplapgyártó partnereit, hogy az integrált grafikus maggal rendelkező, Pentium 4 processzorokhoz szánt i845G lapkakészlet csak május 20-án jelenik meg. A korábbi chipkészlet-útitervek még áprilisi megjelenést valószínűsítettek, ám az Intel még az év elején május végére tolta ki a hivatalos bemutatót.

[HWSW] Az OCWorkBench stábja úgy értesült, hogy az Intel arról tájékoztatta tajvani alaplapgyártó partnereit, hogy az integrált grafikus maggal rendelkező, Pentium 4 processzorokhoz szánt i845G lapkakészlet csak május 20-án jelenik meg. A korábbi chipkészlet-útitervek még áprilisi megjelenést valószínűsítettek, ám az Intel még az év elején május végére tolta ki a hivatalos bemutatót.

A legutóbbi hírek szerint igen kedvező árú i845G-ben található grafikus vezérlő az NVIDIA GeForce2 MX-hez hasonló teljesítményt lesz képes nyújtani. A chipkészlet további újdonsága, hogy immár támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő Pentium 4 processzorokat, valamint az USB 2.0 szabványt.

Egyelőre nem tudni, hogy az i845G debütálása előtt vagy után, de hamarosan megjelenik a Pentium 4 Celeron processzorokhoz szánt i845GL lapkakészlet is. Ez az integrált grafikus magot tartalmazó lapka abban különbözik nagyobb testvérétől, hogy a régebbi Pentium 4-ek és az új generációs Celeronok által igényelt 400 MHz-es rendszerbuszt támogatja csupán.


Az egyik legújabb versenyző, az ATI IGP 340

Azonban az Intel fáradozásait a tajvani chipsetgyártók sem szemlélik tétlenül. Egyrészt már jó ideje hozzáférhető a VIA törvényen kívüli P4M266, valamint a Silicon Integrated Systems SiS650 típusjelű terméke. S hogy ellensúlyozzák az Intel várhatóan agresszív árpolitikáját, mindkét gyártó jelentősen csökkenteni kívánja e már piacon lévő, integrált grafikus vezérlővel rendelkező chipkészletének árát. A SiS mindezt úgy valósítja meg, hogy hamarosan bemutatja a SiS650 olcsó változatát, a SiS650GX-et.

Márészt pedig mindkét gyártó műhelyében ott pihennek már a következő generációs lapkakészletek is: a SiS-nél a SiS651, míg a VIA-nál a nyár elején megjelenő P4M266A (ProSavage8 grafikus mag, 533 MHz FSB) és a P4M333 (8x AGP, Zoetrope grafikus mag, 533 MHz FSB, DDR333).

És természetesen nem szabad megfeledkezni az Intel egyik stratégiai partneréről, a kanadai ATI-ról sem, amely a CeBIT kiállításon mutatta be ígéretes IGP 330 és IGP 340 lapkakészleteit. Az ATI Radeon IGP northbridge chipek 64 bites DDR SDRAM-vezérlővel vannak ellátva és DDR200/266 SDRAM memóriát kezelnek. E termékek megjelenése szintén nyáron várható.

S noha az NVIDIA ismert okok miatt hiányzik a mezőnyből, jelentős pezsgésre számíthatunk a nyáron e jelentős forgalmú piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról