Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 9. 20:04

A Sun bejelentette Sun Fire 12K szerverét: csúcskategóriás technológia középkategóriás áron

A Sun Microsystems San Franciscói sajtótájékoztatóján bejelentette csúcskategóriás jellemzőkkel felruházott középkategóriás kiszolgálóját, a Sun Fire 12K StarKitty számítógépet. A vállalat bejelentése szerint a Sun Fire 12K legfelső kategóriás osztályú teljesítményt kínál olyan megbízható alapokon, mint az Uniboard technológia, az UltraSPARC III processzor és a Solaris operációs rendszer.

A Sun Microsystems San Franciscói sajtótájékoztatóján bejelentette csúcskategóriás jellemzőkkel felruházott középkategóriás kiszolgálóját, a Sun Fire 12K "StarKitty" számítógépet. A vállalat bejelentése szerint a Sun Fire 12K legfelső kategóriás osztályú teljesítményt kínál olyan megbízható alapokon, mint az Uniboard technológia, az UltraSPARC III processzor és a Solaris operációs rendszer.

"A Sun Fire 12K szerver segítségével a Sun korábban érintetlen piacra léphet be" -- mondta Rich Partridge, a D.H. Brown Associates nagyvállalati rendszerekkel foglalkozó elemzője. "A sikeres Sun Fire 15K technológiai alapjaira építve a Sun nagyvállalati osztályú dinamikus partícionálási lehetőséget és szervizelhetőséget kínál 500 ezer dollár árelőnnyel. A Sun Fire 12K rugalmasan skálázható és könnyen továbbfejleszthető, így jelenős teljesítménytartalékokkal rendelkezik és kiváló értékállóságot biztosít."

A StarKitty a Sun Uniboard technológiájára épül, ami egyfajta processzor/memória egységet jelent, amely változtatás nélkül használható a Sun Fire 3800 rendszerektől kezdve a Sun Fire 12K-n át egészen a Sun Fire 15K-ig. A vállalat szerint az Uniboard technológia rugalmas konfigurálhatóságot és egyszerű bővíthetőséget tesz lehetővé a felhasználó által kívánt helyen és időben. A StarKitty összesen 9 Uniboardot képes fogadni.

A Sun Fire 12K a középkategóriás Sun Fire 6800 és a csúcskategóriás Sun Fire 15K között helyezkedik el a vállalat termékpalettáján. A számítógépbe legfeljebb 52 darab 900 MHz-es UltraSPARC III processzor és 288 GByte memória építhető be és ideális szerverkonszolidációs feladatok ellátására, számításigényes alkalmazások futtatására és adatközpont telepítésre. A Sun ezt az általános célú szervert többek között telekommunikációs, pénzügyi, egészségügyi, kormányzati szerveknek illetve iparvállalatoknak és kereskedőknek ajánlja.

A Sun Fire 12K technológiai alapját képező csúcskategóriás Sun Fire 15K szerverből eddig összesen több, mint 400 darabot értékesítettek elsősorban pénzügyi vállalkozások, tőzsdék, tudományos intézetek és egyetemek számára.

A Sun Fire 12K konfigurációk induló ára a www.sun.com/store weboldal adatai szerint 1 000 990 dollár. Az alapkiépítés 4 Uniboardot (16 processzort és 32 GByte memóriát) és 4x72 GByte háttértárat valamint természetesen előre telepített Solaris 8 operációs rendszert tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról