:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. április 24. 12:55

Az IBM megnyitotta az első Grid innovációs központot

[Mmd] Az IBM 2002. április 23-án megnyitotta a világ első Grid innovációs központ

IBM[Mmd] Az IBM 2002. április 23-án megnyitotta a világ első Grid innovációs központ kapuit a franciaországi Montpellier-ben található Advanced Technical Solution Center-en belül. A központ egyedülálló lehetőséget kínál az üzleti felhasználóknak: megismerkedhetnek a kialakulóban lévő Grid elvű számítástechnikával, és egy valóságos Griden kipróbálhatják projektjeik prototípusát.

A "Grid"-ek interneten keresztül összekötött kiszolgálófürtök, melyek szabványos protokollokat és egyéb nyílt technológiákat alkalmaznak -- többek közt Linuxot. A hálózat lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabványos internetprotokollok segítségével osszanak meg tartalmat, egymástól távol eső szervezetek oszthatják meg egymással alkalmazásaikat, adataikat és erőforrásaikat.

"A Montpellierben megnyitott Grid Competence Centre-rel az IBM ismét bizonyította, hogy elhivatott a forradalmian új technológiák iránt és támogatja a nyílt forráskodú közösséget. Kollegáimmal az IBM Magyaroszági Kft-nél azon dolgozunk, hogy a magyar felhasználók számára is elérhetővé tegyük a Grid computingot. Ügyfeleinkkel folytatott beszélgetésienk során, úgy érezzük nálunk is van igény ilyen rendszer felépítésére." mondta Veres Zsolt, az IBM Magyarországi Kft. rendszerértékesítési igazgatója.

A nyílt szabványokon alapuló Grid innovációs központ Linux-fürtökből áll össze, amelyeket IBM eServer xSeries és eServer pSeries számítógépek alkotnak, az eServer p690, valamint az IBM "Shark" tárolórendszere, illetve az IBM DB2, Websphere és Tivoli szoftverei. Ezenkívül a felhasználók megtalálhatják a terület vezető szoftvercégeinek (például az Avaki és a Platform Computing) legújabb Grid szoftvereit, illetve a Globus és a Unicore legújabb nyílt forráskódú Grid technológiáit.

A látogatók a grid alkalmazások prototípusának elkészítésén kívül a technológiához kapcsolódó bemutatókon, műhelymegbeszéléseken és műszaki tájékozatókon is részt vehetnek, sőt közvetlenül az IBM szakértő csapatához is fordulhatnak, akik tanácsot tudnak nyújtani az ügyfelek konkrét projektjeihez. A Grid bemutatók távolról, az IBM intranetjén keresztül is elérhetők lesznek.

A Grid innovációs központ csatlakozni fog az IBM "BlueGrid" rendszeréhez is. Ez egy földrajzilag elosztott szuperszámítógép, amely összeköti az IBM amerikai, izraeli, svájci, japán és angliai kutatási és fejlesztési laboratóriumait, így kiaknázhatóvá válnak a Grid szolgáltatások és megoldások globális kipróbálásával és prototipizálásával járó előnyök is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.