Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 3. 09:06

Számos újdonság az Intel kétmagos mobil processzorában

Az Intel egy San Franciscó-i rendezvényen számos újdonságot hozott nyilvánosságra következő generációs mobil processoráról, amely egyelőre a Yonah kódnevet viseli. A chipet az Intel izraeli tervezőcsapata fejlesztette, akiknek eddigi legfontosabb munkája a Banias és a Dothan magos Pentium M chipek voltak.

[HWSW] Az Intel egy San Franciscó-i rendezvényen számos újdonságot hozott nyilvánosságra következő generációs mobil processoráról, amely egyelőre a Yonah kódnevet viseli. A chipet az Intel izraeli tervezőcsapata fejlesztette, akiknek eddigi legfontosabb munkája a Banias és a Dothan magos Pentium M chipek voltak.

P1264
Az Intel által fejlesztett, P1264 kódnevű 65 nanométeres félvezetőgyártási technológia többek között magában foglal a korábbinál nagyobb teljesítményű és alacsonyabb fogyasztású tranzisztorokat, második generációs "feszített szilíciumot", nagy sebességű rézalapú átkötéseket és kis k-együtthatójú dielektrikummal történő szigetelési technológiát. Az eljárás nyolcrétegű félvezető alkatrészek előállítását teszi lehetővé 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteken.

A P1264 technológiával gyártott tranzisztorok kapuhossza mindössze 35 nanométer. A jelenlegi tömegtermelésben alkalmazott legfejlettebb, 90 nanométeres Intel-technológia segítségével 50 nanométeres kapuhossz érhető el.
Mooly Eden, az Intel mobil részlegének vezetője elmondta, hogy a Yonah számos újdonsággal szolgál az eddig megjelent mobil és asztali proceszorokhoz képest. Az első és talán legfontosabb, hogy a 2006 elején megjelenő lapka már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. A Yonah a hírek szerint 151,6 millió tranzisztort tartalmaz. A Dothan 140 millió tranzisztorból áll.

Két mag, egy gyorsítótár

A legújabb trendeknek megfelelően a Yonah már két magot tartalmaz, azonban jelentős újdonság az eddigekhez képest, hogy a két mag egy közös, 2 megabájtos másodszintű gyorsítótáron osztozik. A jelenleg piacon levő Intel és AMD chipek esetében a magok saját L2 cache-sel rendelkeznek. Eden szerint a megosztott gyorsítótár látványos teljesítménynövekedést hoz. "Amikor két magról beszélek, nem 10-20 százalékos teljesítménynövekedést értek alatta. Ennél sokkal többről van szó" -- mondta Eden.

A megosztott L2 cache azért is fontos, mert a noteszgépekbe szánt chipet energiatakarékossági megfontolásokból úgy tervezték, hogy az egyik magját ki lehessen kapcsolni. Ilyenkor a másik mag a teljes, 2 megabájtos L2 gyorsítótárral gazdálkodhat. Eden elnondása szerint a Dynamic Power Coordination technológia lehetővé teszi, hogy a két mag energiatakarékos funkciói egymástól teljesen függetlenül működjenek.

A Yonah nem fogja támogatni az asztali processzrokból már jól ismert 64 bites kiterjesztéseket, azonban helyet kap benne a puffertúlcsordulásos támadások ellen védelmet nyújtó "Execute Disable Bit" megoldás. Újdonság a processzorban a "Digital Media Boost" technológia, amely néhány új SSE-utasítás és a lebegőpontos egységgel kapcsolatos fejlesztések révén jelentősen megnöveli a chip teljesítményét multimédiás, grafikai alkalmazások futtatásakor.

Már 120 noteszgép készül

Az Intel állítása szerint a fejlett gyártástechnológiának és az új energiatakarékos funkcióknak köszönhetően a Yonah lényegesen kevesebbet fogyaszt és kevesebb hőt termel mint az elődei. Eden úgy véli, ennek köszönhetően a noteszgépek mérete akár harmadával is csökkenhet. Hosszú távon az Intel célja, hogy mobil processzorai, illetve a többi alkatrész olyan keveset fogyasszon, hogy 2008-ra a noteszgépek már akár 8 órán át is működőképesek legyenek egy akkufeltöltéssel.

A Centrino alkatrészcsalád harmadik generációját a Yonah processzor mellett a Calistoga kódnevű chipkészlet és a Golan hálózati vezérlő alkotja. A Calistoga chipkészlet teljesen új, alacsony fogyasztású grafikus vezérlőt kap. Eden elmondása szerint a notebook-gyártók jelenleg már 120 olyan noteszgépen dolgoznak, amely az új Centrino platformra épül.

Az Intel eközben már lázasan dolgozik a Yonah utódján, a Merom kódnevű processzoron, amely 2006 második felére várható. A szintén 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott kétmagos chip teljesen új mikroarchitektúrára épül és a pletykák szerint mát tartalmazza a Xeonból és a Pentiumból ismert 64 bites kiegészítéseket, a LaGrande biztonsági, valamint a Vanderpool virtualizációs technológiát is.


A Yonah két magja

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról