:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 1. 12:11

A Mac minihez hasonló PC-t mutatott be az AOpen

A tajvani Computex kiállításon az Intel és az AOpen közösen mutatták be a Pandora kódnévre keresztelt asztali számítógépet, amelyet már a tavaszi Intel Developer Forum látogatói is láthattak. Az Apple Mac minire feltűnően hasonlító gép eredetileg csupán tanulmánynak indult, azonban a hírek szerint végül kereskedelmi termék lesz belőle és ősztől megvásárolható lesz az AOpen kínálatában, az XC Cube termékvonalban.

[HWSW] A tajvani Computex kiállításon az Intel és az AOpen közösen mutatták be a Pandora kódnévre keresztelt asztali számítógépet, amelyet már a tavaszi Intel Developer Forum látogatói is láthattak. Az Apple Mac minire feltűnően hasonlító gép eredetileg csupán tanulmánynak indult, azonban a hírek szerint végül kereskedelmi termék lesz belőle és ősztől megvásárolható lesz az AOpen kínálatában, az XC Cube termékvonalban.

A Computexen bemutatott aprócska számítógép a notebookokba szánt Intel Pentium M processzorra épül, az előlapján csupán DVD-újraíró meghajtó "betöltőnyílása" és egy bekepcsoló gomb kapott helyet, a hátán a DVI-kimenet mellett három USB és egy soros port, egy Ethernet-csatlakozó valamint egy PS/2 szabványú billentyűzet-csatlakozó található. A számítógép beépített Wi-Fi és Bluetooth vezérlőkkel is rendelkezik. A hűtésről egy aprócska ventilátor gondoskodik.


Fotó: Wired

Talán nem véletlen, hogy az AOpen az Apple óriási sikerű Mac minijét igyekszik utánozni, a kis méretű és (viszonylag) olcsó asztali számítógép elképesztően kelendő a piacon. Noha konkrét eladási adatokat az Apple nem tett közzé, azt tudni lehet, hogy az első negyedévben 1 millió Mac számítógépet adott el, 43 százalékkal többet, mint tavaly. Ez minden bizonnyal a januárban bejelentett Mac mini sikerének köszönhető.

Az AOpen állítása szerint a Pandora kétféle színben, fehérben és ezüstben lesz kapható. A rendszert "barebone" kivitelben lehet majd megvenni, azaz a processzor, merevlemez, memória és talán az optikai meghajtó beszerelése is a felhasználóra lesz bízva. Hogy pontosan mennyibe fog kerülni a Pandora, arról egyelőre nem láttak napvilágot információk, azonban a vállalat illetékesei szerint olcsóbb lesz, mint a Mac mini. Utóbbiból a legolcsóbb változat 499 dollárba (itthon kb. 140 ezer forintba) kerül, azonban ne felejtsük, el, hogy az már az Aopen gépéhez utólag megvásárolandó hardverelemeket és az operációs rendszert is tartalmazza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.