Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 1. 12:11

A Mac minihez hasonló PC-t mutatott be az AOpen

A tajvani Computex kiállításon az Intel és az AOpen közösen mutatták be a Pandora kódnévre keresztelt asztali számítógépet, amelyet már a tavaszi Intel Developer Forum látogatói is láthattak. Az Apple Mac minire feltűnően hasonlító gép eredetileg csupán tanulmánynak indult, azonban a hírek szerint végül kereskedelmi termék lesz belőle és ősztől megvásárolható lesz az AOpen kínálatában, az XC Cube termékvonalban.

HIRDETÉS

[HWSW] A tajvani Computex kiállításon az Intel és az AOpen közösen mutatták be a Pandora kódnévre keresztelt asztali számítógépet, amelyet már a tavaszi Intel Developer Forum látogatói is láthattak. Az Apple Mac minire feltűnően hasonlító gép eredetileg csupán tanulmánynak indult, azonban a hírek szerint végül kereskedelmi termék lesz belőle és ősztől megvásárolható lesz az AOpen kínálatában, az XC Cube termékvonalban.

A Computexen bemutatott aprócska számítógép a notebookokba szánt Intel Pentium M processzorra épül, az előlapján csupán DVD-újraíró meghajtó "betöltőnyílása" és egy bekepcsoló gomb kapott helyet, a hátán a DVI-kimenet mellett három USB és egy soros port, egy Ethernet-csatlakozó valamint egy PS/2 szabványú billentyűzet-csatlakozó található. A számítógép beépített Wi-Fi és Bluetooth vezérlőkkel is rendelkezik. A hűtésről egy aprócska ventilátor gondoskodik.


Fotó: Wired

Talán nem véletlen, hogy az AOpen az Apple óriási sikerű Mac minijét igyekszik utánozni, a kis méretű és (viszonylag) olcsó asztali számítógép elképesztően kelendő a piacon. Noha konkrét eladási adatokat az Apple nem tett közzé, azt tudni lehet, hogy az első negyedévben 1 millió Mac számítógépet adott el, 43 százalékkal többet, mint tavaly. Ez minden bizonnyal a januárban bejelentett Mac mini sikerének köszönhető.

Az AOpen állítása szerint a Pandora kétféle színben, fehérben és ezüstben lesz kapható. A rendszert "barebone" kivitelben lehet majd megvenni, azaz a processzor, merevlemez, memória és talán az optikai meghajtó beszerelése is a felhasználóra lesz bízva. Hogy pontosan mennyibe fog kerülni a Pandora, arról egyelőre nem láttak napvilágot információk, azonban a vállalat illetékesei szerint olcsóbb lesz, mint a Mac mini. Utóbbiból a legolcsóbb változat 499 dollárba (itthon kb. 140 ezer forintba) kerül, azonban ne felejtsük, el, hogy az már az Aopen gépéhez utólag megvásárolandó hardverelemeket és az operációs rendszert is tartalmazza.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 01:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.