Szerző: Budai Péter

2005. június 27. 09:43

A Cisco a szoftverek és az XML irányába támad

[eWeek/HWSW] A Cisco Systems még ebben a hónapban bemutatja az XML adatforgalom kezelésére alkalmas hardver- és szoftvermegoldásait, amik elsősorban a vállalatok XML-re épülő rendszereinek sebességét, biztonságát és adminisztrációs lehetőségeit hivatottak javítani.

[eWeek/HWSW] A Cisco Systems még ebben a hónapban bemutatja az XML adatforgalom kezelésére alkalmas hardver- és szoftvermegoldásait, amik elsősorban a vállalatok XML-re épülő rendszereinek sebességét, biztonságát és adminisztrációs lehetőségeit hivatottak javítani.

Csomagok helyett XML üzenetek

A kaliforniai vállalat ezen a héten jelenti be a közelmúltban alakult AON (Application-Oriented Networking, alkalmazás-központú hálózat) csoport első termékeit, valamint a legnagyobb rendszerintegrációval foglalkozó vállalatokkal, így az SAP-val és az IBM-mel kötött szövetségét. Az új termékek között megtalálható lesz egy kifejezetten XML-üzenetek forgalmazására képes, Catalyst 6500 szériába tartozó blade szerver; egy vezeték nélküli hálózatokat és különféle RFID eszközöket támogató hálózati berendezés, valamint egy rendszermenedzsment szoftver, ami mindezek állapotának ellenőrzését és konfigurálását könnyíti meg -- tudatta egy, a neve elhallgatását kérő hírforrás.

Az XML blade szerver hardveresen képes lesz a beérkező XML üzenetek séma szerinti validálására, bejárására és szétdarabolására, valamint a digitális aláírások hitelesítésére. Ezáltal a Cisco eszközei olyan rendszerintegrációs feladatokat is el tudnak majd látni, amire jelenleg csak a legnagyobb integrációs szerverszoftverek képesek, mint például az SAP NetWeaver platform, az IBM WebSphere megoldáscsalád, vagy a Microsoft BizTalk Server.

A Cisco blade szerverek az integrációval foglalkozó szoftveres megoldások sebességét jelentősen megnövelhetik, azonban még nem lesznek képesek azok képességeinek többségét átvenni. Hosszabb távon azonban az várható, hogy a Cisco a rendszerintegrációs szoftvereket alulról, a hálózat irányából támadja meg, és ehhez saját szoftvereket is készít, hogy hosszabb távon versenyezni tudjon a piacon most megtalálható megoldásokkal.

A Cisco a Tarari RAX processzort fogja felhasználni saját eszközeiben, ami kifejezetten komplex XML feladatok villámgyors elvégzésére lett kifejlesztve. A Tarari megoldását már más vállalatok is használják, például a Reactivity nevű, XML-re épülő infrastruktúrát fejlesztő cég is ezzel a processzorral gyorsítja a számításigényes XML feldolgozást saját rendszereiben.

Heterogén rendszerek integrációja a hálózat szintjén

A blade szerver programozható processzora csak alacsonyszintű műveletek elvégzésére alkalmas, azonban a Cisco AON részlegének mérnökei olyan fejlesztéseket végeztek, melyek révén lehetővé válik, hogy a hardver összekösse az eltérő rendszerek között zajló különféle XML-üzenetek forgalmát, elvégezve a szükséges transzformációkat minden irányban. Erre jelenleg csak az integrációs szerverszoftverek képesek.

A Cisco által hamarosan bejelentendő másik eszköz az XML-üzenetek tartalom alapján történő továbbítását és szűrését teszi lehetővé, ezzel optimalizálja a hálózati forgalmat, valamint segíti az XML-üzenetek authentikálását és naplózását. Ez a hardver a vezeték nélküli megoldásokat és az RFID technológiát is támogatni fogja, és a geolocation névre hallható képesség segítségével képes lesz meghatározni, melyik hálózati eszköz fizikailag hol található.

A harmadik technológia az előző két hardver képességeinek kényelmes kihasználását teszi majd lehetővé. Az ADS (AON Design Studio) és az AMC (AON Management Console) segítségével a hálózatépítők biztonsági házirendeket és kommunikációs sémákat definiálhatnak a heterogén rendszerek között; mindezt a hardveres világra nem annyira jellemző grafikus felületen végezhetik el.

Ezen a héten 10-15 szoftverintegrátor pozitív visszajelzésére lehet számítani a Cisco eszközeinek támogatásával kapcsolatosan. A legesélyesebbek között tartják számon az SAP-t, az IBM-et és a TIBCO-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról