Szerző: Ady Krisztián

2005. június 30. 13:44

Ismét hallatott magáról 'DVD Jon', ezúttal a Google lejátszóprogramját törte meg

Jon Lech Johansen
Jon Lech Johansen
[Clubic.com] Ismét hallatott magáról "DVD Jon", azaz Jon Lech Johansen aki a DVD-k tartalmát titkosító CSS (Content Scrambling System) feltörésével és ezt követő perével szerzett világhírnevet magának. A fiatalember ezúttal a Google saját lejátszószoftverét, a Google Video szolgáltatáshoz készített alkalmazást bütykölte meg, hogy az ne csak a Google oldalairól letöltött videókat legyen képes lejátszani.

Tette mindezt érthetetlen okból és teljesen feleslegesen, hiszen a Google lejátszóprogramja az ingyen és bérmentve elérhető, szabad forráskódú VLC lejátszóprgramon alapul. A fejlesztő mindenesetre közzétett egy kódot, mely segítségével a Google lejátszóprogramja megszabadítható korlátaitól. A Google tudomásul vette a módosítást, ugyanakkor azt ajánlja a felhasználóknak, hogy ne telepítsék azt, mivel az ellenőrizetlen bütykölés biztonsági réseket okozhat.

Jon Lech Johansen előszeretettel bizonyítja be a különböző vállalatoknak, hogy alkalmazott másolásvédelmük egyszerűen feltörhető és kikerülhető. A programozó -- néhány társával együtt -- a közelmúltban az Apple iTunes zeneboltját törte meg, majd egy kliensprogramot tett elérhetővé az interneten, mellyel másolásvédelem nélküli dalokat lehetett letölteni az Apple zeneáruházaiból.

A Google Video szolgáltatással nem csak a videoállományok címeiben lehet keresni, hanem a videók mellé feltöltött metaadatokban, például az elhangzott szövegben is. A Google különböző szolgáltatásaiba regisztrált felhasználók (például a Google Mail felhasználói) saját, általuk készített videókat is feltölthetnek egy letölthető segédprogram segítségével a Google szervereire és adatbázisába.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról