Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 27. 09:26:56

Jelentős víruskitörés az éjjel

A NOD32 víruslaborjának munkatársai 2005. június 26-án vasárnap 18 és 19 óra között regisztrálták az első példányokat az új Bagle féregből. A trójai program megjelenése rég nem látott nagyságú víruskitörést jelent, a magyarországi freemail levelezőrendszerben a Bagle.BI vasárnap éjjel tízszer gyakrabban jelent meg, mint a második legelterjedtebb kórokozó, a Zafi.b.

[HWSW] A NOD32 víruslaborjának munkatársai 2005. június 26-án vasárnap 18 és 19 óra között regisztrálták az első példányokat az új Bagle féregből. A trójai program megjelenése rég nem látott nagyságú víruskitörést jelent, a magyarországi freemail levelezőrendszerben a Bagle.BI vasárnap éjjel tízszer gyakrabban jelent meg, mint a második legelterjedtebb kórokozó, a Zafi.b.

A vírus működéséről vasárnap éjjel még nem álltak rendelkezésre pontos információk, de már ismert, hogy nem egy önmagát folyamatosan terjesztő féregről, hanem egyszeri spam-áradatról van szó. "Ez azt jelenti, hogy egyetlen nagy kitörést regisztráltunk: spammerek küldtek szét több százezer fertőzött e-mailt egyetlen nagy adagban, valószínűleg egy zombi hálózatról" -- mondta Csiszér Béla, a NOD32-t hazánkban forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője.

"A Bagle.BI így gyakorlatilag bármilyen tárggyal rendelkező e-mailben érkezhet, és ha a számítógépre települ, akkor különböző linkekről tölt le kártékony kódokat. Mivel a kódban megadott linkek egyelőre nem élnek, még nem ismerjük pontosan a károkozó működést, érdekesség viszont, hogy az url-ek között találtunk magyarországit is" -- tette hozzá Csiszér.

A szakember szerint a Bagle.BI Magyarországon valószínűleg nem fog nagy károkat okozni, mivel kitörése hétvégén, az éj leple alatt történt, így a hétfő reggeli munkakezdésre a vírusirtó szoftverek adatbázisa már frissítésre került.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 01:57

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.