Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 29. 09:41

Új vezető a Corel élén

Új elnök-vezérigazgatót nevezett ki a Corel, a kanadai vállalat kedden közölte, hogy a továbbiakban a kanadai Daid Dobson irányítja a céget. Dobson korábban az IBM stratégiai vezetője volt, előtte a cég nyomtatási, korábban pedig a személyi számítógépes üzletágnál dolgozott. A Corel eddigi vezére, Amish Mehta a továbbiakban az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját.

[HWSW] Új elnök-vezérigazgatót nevezett ki a Corel, a kanadai vállalat kedden közölte, hogy a továbbiakban a kanadai Daid Dobson irányítja a céget. Dobson korábban az IBM stratégiai vezetője volt, előtte a cég nyomtatási, korábban pedig a személyi számítógépes üzletágnál dolgozott. A Corel eddigi vezére, Amish Mehta a továbbiakban az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját.

A bejelentés szerint Dobson szorosan együttműködik majd a Corel tulajdonosával, a Vector Capitallal annak érdekében, hogy a cég szoftverei minél szélesebb körben elterjedhessenek. Az új vezető legfontosabb feladata az értékesítési tevékenység megerősítése lesz. A Corel legismertebb terméke a WordPerfect Office irodai programcsomag, valamint a CorelDRAW és a Paint Shop grafikai alkalmazások. A vállalat a következő negyedévek során összesen 6 új terméket fog bemutatni.

A Corel részesedése a Microsoft Office által uralt irodai szoftverek piacán kevesebb mint 10 százalék. A WordPerfect és az Office közötti versenyt enyhe pikantériáját az adja, hogy négy évvel ezelőtt éppen a Microsoft mentette meg a Corelt az összeomlástól egy 135 millió dolláros befektetéssel. A redmondiak azóta már túladtak részesedésükön.

A szoftvergyártó feltett szándéka hogy minél több otthoni felhasználót és kisvállalatot nyerjen meg a termékeinek. Ebben a harcban a Corel legfontosabb szövetségese a Dell, amely számos számítógépét előre telepített Corel szoftverekkel forgalmazza. A Corel emellett nemrég akciót indított, amelynek keretén belül oktatási intézmények kedvezményes áron juthatnak a termékeihez.

Az utóbbi hónapokban a Corel jelentős fegyvertényt könyvelhetett el, amikor az amerikai Igazságügyi Minisztérium bejelentette, hogy összesen 50 ezer számítógépére telepíti fel a WordPerfect 12 irodai szoftvercsomagot.

a címlapról