Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 13. 13:28

A leggyorsabb privát szuperszámítógép

Az IBM által szállított Blue Gene/L szuperszámítógépek immár a világ legnagyobb teljesítényű rendszereinek listáján az első és második helyet is elfoglalták. Az IBM Thomas Watson kutatóközpontjában üzembe helyezett, BGW névre keresztelt szuperszámítógép a tesztek szerint 91,3 teraFLOPS sebességű, vagyis másodpercenként 91,3 billió lebegőpontos művelet végrehajtására képes. A világ legnagyobb teljesítményű, magánkézben levő számítógépet biológiai kutatások támogatására használják.

[HWSW] Az IBM által szállított Blue Gene/L szuperszámítógépek immár a világ legnagyobb teljesítényű rendszereinek listáján az első és második helyet is elfoglalták. Az IBM Thomas Watson kutatóközpontjában üzembe helyezett, BGW névre keresztelt szuperszámítógép a tesztek szerint 91,3 teraFLOPS sebességű, vagyis másodpercenként 91,3 billió lebegőpontos művelet végrehajtására képes. A világ legnagyobb teljesítményű, magánkézben levő számítógépet biológiai kutatások támogatására használják.

A legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépek rangsorát évente kétszer állítják össze, tavasszal és ősszel, friss listát a legközelebb két hét múlva adnak ki. A prominens lista vezetője az Energiaügyi Minisztérium Lawrence Livermoore National Laboratory (LLNL) intézményében található Blue Gene rendszer, amelynek teljesítménye jelenleg 135 teraFLOPS, azonban ez még csak félig van kész. A teljes kiépítésű konfiguráció a tervek szerint 360 teraFLOPS sebességű lesz és részben katonai célú kutatásokra használják.

Szakértők úgy vélik, ekkora számítási kapacitás segítségével már kézzelfogható előrelépés lesz érezhető azokon a tudományos területeken, ahol a Blue Gene-t bevetik. Sokak szerint a 130 ezer processzoros, villámgyors masina akkora hatással lesz a számítógéppel segített tudományos kutatásokra, mint a Hubble űrteleszkóp a csillagászatra. Blue Gene technológián alapuló szuperámítógépet telepítnek majd abban a svájci kutatóintézetben is, ahol az emberi agy szimulációjával foglalkoznak.

A Blue Gene rendszerek több rackszekrényből állnak össze, egy rackszekrény 1024 darab kétmagos PowerPC 440 processzort tartalmaz. A Watson Kutatóközpontban található szuperszámítógép 20 rackből áll, az LLNL gépe pedig végül összesen 64 ilyet tartalmaz majd. Egy rackszekrénnyi Blue Gene ára hozzávetőleg kétmillió dollár. A Blue Gene rendszerek érdekessége, hogy a versenytársaknál lényegesen kisebb helyigényűek, egy 1024 processzoros rack teljesítménye 2 teraFLOPS. Emellett a gép fogyaztása is kisebb a hasonló teljesítménykategóriás szuperszámítógépekénél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról