Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 8. 15:52

Szuperszámítógép modellezi az emberi agyat

Az IBM és a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógépére alapozva az agy virtuális modelljének megalkotásába kezdtek.

[HWSW] Az IBM és a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógépére alapozva az agy virtuális modelljének megalkotásába kezdtek.

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85 százalékát kitevő neocortex szimulációja. Tudósok már tíz éve dolgoznak a neocortex idegi szerkezetét leíró adatbázis felállításán. Az óriási adatmennyiség alapján készítik el az agy működő, nagy sebességű elektrokémiai kölcsönhatásait is "futtató" háromdimenziós, virtuális modelljét.

Az EPFL részére az IBM egy olyan, Blue Gene technológián alapuló szuperszámítógépet szállít, amely 22,8 teraFLOPS teljesítményű, vagyis másodpercenként 22,8 billió lebegőpontos számítási művelet végrehajtására képes, ezzel -- a jelenlegi rangsor alapján -- a világ negyedij leggyorsabb számítógépe. Az agy teljes virtuális modelljének elkészítése még egy ilyen teljesítményű szuperszámítógép szolgáltatásait igénybe vévev is legalább tíz év munkájába kerül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról