Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Szuperszámítógép modellezi az emberi agyat

Bodnár Ádám, 2005. június 08. 15:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az IBM és a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógépére alapozva az agy virtuális modelljének megalkotásába kezdtek.

hirdetés
[HWSW] Az IBM és a svájci Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az IBM eServer Blue Gene szuperszámítógépére alapozva az agy virtuális modelljének megalkotásába kezdtek.

Az első lépés az emberi agykéreg legkülső részének, a gondolkodásért, tanulásért, problémamegoldásért, nyelvi funkciókért felelős, az agytömeg 85 százalékát kitevő neocortex szimulációja. Tudósok már tíz éve dolgoznak a neocortex idegi szerkezetét leíró adatbázis felállításán. Az óriási adatmennyiség alapján készítik el az agy működő, nagy sebességű elektrokémiai kölcsönhatásait is "futtató" háromdimenziós, virtuális modelljét.

Az EPFL részére az IBM egy olyan, Blue Gene technológián alapuló szuperszámítógépet szállít, amely 22,8 teraFLOPS teljesítményű, vagyis másodpercenként 22,8 billió lebegőpontos számítási művelet végrehajtására képes, ezzel -- a jelenlegi rangsor alapján -- a világ negyedij leggyorsabb számítógépe. Az agy teljes virtuális modelljének elkészítése még egy ilyen teljesítményű szuperszámítógép szolgáltatásait igénybe vévev is legalább tíz év munkájába kerül majd.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.