Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 20. 14:18

Sikeres az AMD Opteron

Az IDC piackutató vállalat adatai szerint az első negyedévben az Egyesült Államokban értékesített négyprocesszoros szerverek 27,8 százaléka AMD Opteronra épült, ami jelentős fegyvertény a második számú processzorgyártó számára. A legnagyobb szervergyártók a Dell kivételével mind forgalmaznak Opteron-alapú kiszolgálókat.

[HWSW] Az IDC piackutató vállalat adatai szerint az első negyedévben az Egyesült Államokban értékesített négyprocesszoros szerverek 27,8 százaléka AMD Opteronra épült, ami jelentős fegyvertény a második számú processzorgyártó számára. A legnagyobb szervergyártók a Dell kivételével mind forgalmaznak Opteron-alapú kiszolgálókat.

Minden negyedik szerver

"A szerverek jelentik azt a piaci szegmenst, ahol a lendületünk jelenleg a legnagyobb. Mind az eladott konfigurációk száma, mind pedig az elérhető rendszerek száma folyamatosan növekedik" -- kommentálta a hírt Henri Richard, az AMD értékesítési vezetője. Az AMD tájékoztatása szerint a négyprocesszoros szerverek szegmensében a vállalat részesedése egyetlen negyedév leforgása alatt 34 százalékkal növekedett.

Az AMD szerint az Opteron sikerének kulcsa, hogy kisebb energiafogyasztás és hőleadás mellett nagyobb számítási teljesítményt nyújt mint a rivális processzorok. Az AMD szerverchipje jelentős támogatást kap a szervergyártók részéről, egyre több vállalat veszi fel őket a kínálatába. Ma már több mint 25 különféle Opteron-alapú szerver érhető el az amerikai piacon. A vállalat várakozásai szerint idén az eladott Opteronok száma 200 százalékkal növekedik.

A kétmagos a siker kulcsa

Az AMD nagy várakozásokat fűz az idén tavasszal bemutatott kétmagos Opteronokhoz. A vállalat állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani. A kétmagos Opterontól nem csak az AMD, hanem a szervergyártó partnerei is sokat várnak, mind a Sun, mind a HP, mind pedig az IBM úgy véli, hogy a most megjelent chipek nagyban fellendítik az Opteron-alapú rendszerek iránti keresletet.

A kétmagos AMD chipek sebességben jelentősen felülmúlják az Intel Xeonokat, szakértők szerint ez egészen addig így is marad, míg az Intel be nem mutatja saját kétmagos szerverchipjeit. Ez legkorábban 2006 első negyedévében várható.

A HP mérései szerint a kétmagos chipek jelentős teljesítménynövekedést hoznak, a ProLiant DL585 például 2,2 GHz-es kétmagos Opteronokkal szerelve 75 százalékkal gyorsabban futtatja az SAP vállalatirányítási alkalmazást, mint a 2,6 GHz-es egymagos Opteronok köré épített korábbi változat. A Sun szerint a kétmagos Opteronokra épülő új V40z szerverének teljesítménye akkora, mint egy nyolcprocesszoros Xeon-alapú konfigurációé, miközben kevesebb mint fele annyit fogyaszt.

Két év múlva már négy maggal

Az AMD hivatalosan ismertetett terveiben egyelőre csak kétmagos processzorok szerepelnek, azonban egyesek tudni vélik, hogy a cég már gőzerővel dolgozik a négymagos chipjei tervein is, amelyek várhatóan 2007-re készülnek el. A Goldman Sachs befektetési bank egyik elemzője szerint két év múlva a cég már olyan processzorral jelentkezik, amelynek 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott áramköre összesen négy processzormagot tartalmaz.

Az AMD elnök-vezérigazgatója egy interjúban nemrég úgy nyilatkozott, "egészen biztos" hogy 2007-ben már elkészülnek a négymagos chipek mérnöki mintadarabjai. Korábban elemzők azt jósolták, a vállalat 2007-ben már szállítani fogja négymagos processzorait, Hector Ruiz szavai alapján azonban inkább egy 2008-as piaci premier valószínűsíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról