Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 13. 16:29

Veszélyben az elektronikus készülékek: júniusban a leggyakoribb a villámlás

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az American Power Conversion (APC) közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a villámok elleni védekezés szükségességére. Annál inkább időszerű ez a probléma, mert júniusban csap le a legtöbb villám -- figyelmeztet az BME, az OMSZ és az APC.

[HWSW] A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az American Power Conversion (APC) közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a villámok elleni védekezés szükségességére. Annál inkább időszerű ez a probléma, mert júniusban csap le a legtöbb villám -- figyelmeztet az BME, az OMSZ és az APC.

Júniusban csap be a legtöbbször

A villám valójában egy sok százmillió voltos feszültség és sok tízezer vagy százezer amperes, néhány kilométer hosszú, de csak a másodperc milliomod részéig tartó villamos kisülés. A villámcsapások vagy a felhők között, vagy a zivatarfelhő és a föld között alakulnak ki. A villám a zivatarfelhőkben halmozódó villamosan feltöltött vízcseppek és jégkristályok tömegéből, a zivatarfelhőben fellépő töltésgócokból indul.

"2004-ben összesen 30220 villám csapott le, ezek közül 10849 júniusban -- nyilatkozta Wantuch Ferenc, az OMSZ főtanácsosa. "Az elsődleges villámvédelem ellenére sincsenek biztonságban az elektronikát használó eszközeink. Még az épületet nem roncsoló villámok is károsíthatják számítógépeinket és híradástechnikai berendezéseinket" --tette hozzá Dr. Horváth Tibor, a BME professzora. "A villámok áramának egy része behatol a villamos hálózatba vagy a telefonhálózatba, a hírközlési és informatikai rendszereinkbe és a fellépő túlfeszültség tönkreteheti az érzékeny berendezéseket, esetenként zárlatokat vagy tüzeket okozhat."

Kárt tesz

A villámcsapás számtalan problémát okozhat az elektronikus berendezésekben: az otthoni és irodai szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai eszközök folyamatos veszélynek vannak kitéve. "Léteznek viszont túlfeszültségvédelmi eszközök, amelyek védelmet nyújtanak az otthoni, irodai és vállalati felhasználóknak, és egy ilyen túlfeszültségvédelmi berendezés ára eltörpül például egy új házimozi-rendszer, televíziókészülék, hűtő vagy mosógép ára mellett" -- hangsúlyozta Bíró Viktor, az APC magyarországi képviseletének értékesítési vezetője.

Az APC tavaly készült felmérése szerint a hazai háztartások 53 százaléka észlelt áramellátási problémát, és ezek a háztartások 17 százalékánál villámcsapásokra vezethetők vissza. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2004-ben Magyarországon 31500 alkalommal jelentettek be villámcsapás kárt, és a biztosítók 1,7 milliárd forintot fizettek ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról