Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 2. 14:47

A processzorpiac harmadára pályázik az AMD

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[HWSW] Nagyratörő terveket dédelget az AMD, a vállalat két-három éven belül a processzorpiac harmadát szeretné a magáénak tudni -- árulta el az InformationWeeknek adott interjújában Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója. Marty Seyer, a processzor-üzletág vezetője még ennél is tovább ment, amikor azt mondta, az AMD a világ számítási szükségleteinek felét szeretné kielégíteni.

50x15

A vállalat elsősorban olcsó processzorai révén kíván terjeszkedni a piacon -- derül ki az "50x15 Connections" programból. Az 50x15 lényege, hogy az AMD 2015-re a világ lakosságának 50 százalékát látná el olcsó számítógéppel és internethozzáféréssel. A fejlődő országok informatikai felzárkóztatása céljából életre hívott 50x15 program első kézzelfogható terméke a beágyazott Geode processzorra épülő Personal Internet Communicator (PIC), amelyet tavaly ősszel egy indiai rendezvényen jelentett be az AMD.

A Personal Internet Communicatort Indiában és Mexikóban biztosan árulják majd, de az AMD más országok kormányzataival is tárgyal. A Personal Internet Communicator beágyazott Geode GX500 processzorra épül, 10 Gbyte-os merevlemezt, 128 Mbyte memóriát és 56k modemet tartalmaz. A Windows CE operációs rendszert futtató apró készülék a felhasználók által nem megbontható, bővíthető, így csökkenthető a meghibásodás lehetősége -- állítja az AMD. A számítógép egérrel és billentyűzettel együtt csupán 185 dollárba (~36 ezer forintba) kerül, monitorral együtt 250 dollárt (~50 ezer forintot) kérnek érte.

Nem csak az Intel az ellenfél

Amennyiben az AMD valóban 33 százalékos piaci részesedést szeretne elérni, össze kell kapnia magát, ugyanis jelenleg a cég -- az első negyedéves adatok szerint -- az eladásokból csupán 17 százalékkal részesedik. Ilyen szempontból az AMD történetének aranykora az Athlon bemutatásának idejére tehető, akkor -- az Intel baklövéseit kihasználva -- az AMD először és utoljára tudott 20 százaléknál nagyobb piacrészt megkaparintani. A vállalat előző vezetője, Jerry Sanders 25 százalékos piaci részesedés megszerzését tűzte ki célul, amelyet azonban az AMD sosem tudott elérni. Az Intel időközben visszaszerezte elvesztett részesedését, az utóbbi években az AMD 17-18 százalék körül stagnáló befolyással bír.

Az AMD számára nem az Intel a piaci növekedés egyetlen korlátja, sokkal inkább a gyártókapacitás. Amint az ismert, a cég jelenleg egyetlenegy üzemben állít elő processzorokat, a drezdai Fab 30 ráadásul csak 200 és nem 300 milliméteres wafereket dolgoz fel. A szomszédban már jelenleg is zajlik a Fab 36 építése, ott várhatóan 2006-ban indul be a tömegtermelés, immár 300 milliméteres waferek felhasználásával. A Fab 36 segítségével az AMD több mint kétszeresére növelheti gyártókapacitását. Emellett a vállalatnak megállapodása van a szingapúri Chartered Semiconductorral is, amelynek üzemeiben a későbbiekben szintén készülhetnek AMD processzorok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról