:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 28. 09:13

Célba ért a Symantec-Veritas ügylet

A Symantec és a Veritas részvényesei egyaránt jóváhagyták a két vállalat összeolvadását, amelynek keretén belül formailag a Symantec vásárolja fel a Veritast. A cél, hogy a Symantec nagyobb befolyást szerezzen a nagyvállalati piacon.

[HWSW] A Symantec és a Veritas részvényesei egyaránt jóváhagyták a két vállalat összeolvadását, amelynek keretén belül formailag a Symantec vásárolja fel a Veritast. A cél, hogy a Symantec nagyobb befolyást szerezzen a nagyvállalati piacon.

A tavaly decemberben bejelentett akvizíció révén a világ negyedik legnagyobb szoftvercége jön létre a Microsoft, az Oracle és az SAP mögött. A létrejövő vállalat továbbra is Symantec néven működik majd, azonban évi forgalma meg fogja közelíteni az 5 milliárd dollárt. A céget John W. Thompson, a Symantec elnök-vezérigazgatója irányítja majd, Gary Bloom, a Veritas jelenlegi elnök-vezérigazgatója az új cég igazgatótanácsának társelnöke lesz. A tranzakció létrejötte után a Syamantec jelenlegi részvényesei 60 százalékos, a Veritas tulajdonosai pedig 40 százalékos részesedéssel bírnak majd az egyesült cégben. A tíztagú igazgatótanácsba a Symantec hat, a Veritas négy tagot delegálhat.

A leginkább Norton márkanevű szoftvereiről ismert Symantec vezető a biztonsági szoftverek piacán, az évi 2,7 milliárd dolláros tortából valamivel több mint 40 százalékkal részesedik. A cég termékei elsősorban a fogyasztók, valamint a kis- és középvállalatok körében kedveltek. A Veritas adatmentési, adatbiztonsági megoldásai ezzel szemben a közép- és nagyvállalatok igényeit próbálják kiszolgálni. A Symantec számára szükséges volt egy partner ahhoz, hogy megjelenhessen a nagyvállalati piacon, a cég ugyanis kimondva-kimondatlanul attól tart, hogy előbb-utóbb a Microsoft is belép ebbe a szegmensbe saját termékeivel. A Symantec vezetője persze igyekezett eloszlatni ezt a hitet, szerinte az ügylet nem a Microsoftról szól.

Thompson egyelőre nem nyilatkozott az egyesült cég pénzügyi célkitűzéseiről, elmondása szerint a konkrét számokat majd júliusban teszik közzé, amikor a Symantec nyilvánosságra hozza negyedéves eredményeit. A vezető mindazonáltal úgy véli, az összeolvadás hosszú távon óriási lehetőségeket tartogat. A Symantec és a Veritas egyesülése olyan céget hoz létre, amelynek termékportfoliója a fogyasztóktól kezdve egészen a nagyvállalatokig terjed. Az ügylet emellett jól példázza azt a trendet, amelynek keretén belül a biztonsági megoldások egyre inkább integrálódnak az adattárolási, -mentési, -visszaállítási szoftverekkel.

Noha az akvizíció formálisan már július elején befejeződhet, Thompson elmondása szerint az integráció első szakasza, a cégek szervezeti összeolvadása és a terméktervek összehangolása az év végéig, de legfeljebb januárig tart majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.