:

Szerző: Ady Krisztián

2005. június 16. 11:29

A számítógépgyártóknak nem kell a médialejátszó nélküli Windows XP

[News.com] A C|Net információi szerint egyelőre teljesen értelmetlennek tűnik az Európai Bizottság által kikényszerített, médialejátszó nélküli Windows XP változat kifejlesztése: egyelőre négy vezető számítógépgyártó jelezte, hogy nem tervezi a normál Windows XP változattal azonos árban értékesített, lejátszómentesített operációs rendszer használatát.

[News.com] A C|Net információi szerint egyelőre teljesen értelmetlennek tűnik az Európai Bizottság által kikényszerített, médialejátszó nélküli Windows XP változat kifejlesztése: egyelőre négy vezető számítógépgyártó jelezte, hogy nem tervezi a normál Windows XP változattal azonos árban értékesített, 'lejátszómentesített' operációs rendszer használatát.

Értelmetlen

A Windows XP N operációs rendszert szerdán teszi elérhetővé a redmondi óriás, azonban a megkérdezett számítógépgyártók egyike sem tervezi, hogy előre telepíti azt számítógépeire és notebookjaira. A Dell, a Hewlett-Packard, a kínai Lenovo és a Fujitsu Siemens egyelőre nem tervezi az operációs rendszer használatát, főként azért, mivel arra a felhasználók nem tartanak igényt. A Dell képviselője szerint a vásárlók a médialejátszó alkalmazással rendelkező operációs rendszert részesítik előnyben.

Az egyetlen vállalat, mely pozitívan állt az új operációs rendszer változat telepítéséhez a Fujitsu Siemens volt, ez a cég is azonban csak felhasználói kérésre hajlandó a "csonkított" operációs rendszer telepítésére, a kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknél egyelőre nem tervezik a Windows XP N használatát. "Csakis kérésre, de egyelőre egyetlen ilyen igény sem jelentkezett a felhasználóinktól" -- nyilatkozta a Fujitsu Siemens Computers illetékese.

Médiacsökkentett kiadás

Emlékezetes, hogy az Európai Bizottság tavaly márciusi ítéletében kimondta, hogy a remondi cég a Windows piaci erőfölényével visszaélve kísérelte meg monopolizálni a médialejátszó szoftverek piacát is. A Bizottság ezért egyebek mellett arra kötelezte a Microsoftot, hogy adjon ki egy Media Player nélküli Windows-változatot. Az EB azonban a túlzott beavatkozástól való félelmében nem szabta meg ennek a szoftvernek az árát, a Microsoft pedig ugyanannyiért adja, mint a "teljes" Windowst.

A redmondi cég eredetileg "Windows XP Reduced Media Edition" (médiacsökkentett kiadás) néven kívánta megjelenteti a terméket, ez az elnevezés azonban az Európai Bizottság szerint csökkenti a Media Player nélküli Windows értékesítési lehetőségeit, így elutasította ezt a tervezetet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.